Γιάννης Τριήρης: Και δάνεια σας δίνουμε και σπίτια θα σας χτίσουμε

Γιάννης Τριήρης: Και δάνεια σας δίνουμε και σπίτια θα σας χτίσουμε
Τρίτη, 16/01/2024 - 06:54

Όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα είχαν χθες στις προβεβλημένες ειδήσεις τους -κάποια ακόμη και πρώτο θέμα τους- την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σπίτι ενός ζευγαριού που το αγόρασε μέσω του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «Σπίτι μου».

Πήγε χαλαρός και ευδιάθετος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σπίτι του ζευγαριού στο Γαλάτσι, τα είπαν, έκαναν την διαφήμιση τους στο κυβερνητικό πρόγραμμα και όλοι … ευχαριστημένοι.

Για να έρθει μερικές ώρες αργότερα η αποκάλυψη από τα μέσα του συγκροτήματος Μαρινάκη, πως η επιλογή του ζευγαριού το σπίτι του οποίου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός για να συζητήσει για τις ωφέλειες του προγράμματος επιδότησης δανείων για απόκτηση στέγης από νέους, δεν διόλου τυχαία.

«Οκτώ μήνες πριν πάλι τα λέγανε με το ζευγάρι από το Γαλάτσι ο πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα, όταν ο Σπύρος και η Ραφαέλα συμμετείχαν σε εκδήλωση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Αυτή η πληροφορία δεν ακούγεται στο βίντεο ή «κόπηκε» στο μοντάζ που κράτησε δύο μέρες αφού η επίσκεψη έγινε το Σάββατο.», έγραψε χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα tanea.gr.

Κανείς βέβαια δεν έχει αποδείξεις για να ισχυριστεί ότι αυτή η γνωριμία μεταξύ του ζευγαριού και του πρωθυπουργού λειτούργησε «ευνοϊκά» για να λάβουν το επιδοτούμενο δάνειο μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Όπως, όμως, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κατά τη συνάντηση του με το ζευγάρι στο νέο τους σπίτι στο Γαλάτσι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 9.766 οικογένειες.

Δεν τις λες και πολλές. Με την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, με τις τιμές των ακινήτων στα ύψη και αυτές των ενοικίων ακόμη υψηλότερα, μάλλον εύκολα μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι εκατοντάδες χιλιάδες θα ήταν τα νέα ζευγάρια και όχι μόνο που θα ήθελαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων.

Οι τυχεροί όμως ήταν λιγότεροι από 10.000. Όλοι οι άλλοι έμειναν εκτός. Βέβαια ο πρωθυπουργός φρόντισε να καλλιεργήσει νέες ελπίδες -ας ελπίσουμε όχι φρούδες- υποσχόμενος πως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αποτελεί μόνο μέρος της ευρύτερης στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης του.

Και τι είπε στη συνέχεια. Πως η κυβέρνηση του θα χτίσει σπίτια αξιοποιώντας ακίνητη περιουσία του δημοσίου, με την μέθοδο της αντιπαροχής. Δηλαδή θα δώσει γη σε κατασκευαστές θα χτίσουν αυτοί σπίτια δίνοντας αντιπαροχή κάποια από αυτά στο δημόσιο και στη συνέχεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα τα διαθέσει με ευνοϊκούς όρους σε πολίτες.

Ωραία ακούγονται αυτά. Αλλά μέχρι τότε ενοίκιο ακόμη και για γκαρσονιέρα κάτω από 500 ευρώ το μήνα δεν υπάρχει, ενώ σε ότι αφορά τις τιμές αγοράς … ζαλίζουν, με τα υπέρογκα επιτόκια των τραπεζών να αυξάνουν το τελικό κόστος στέγης σε ύψη επιεικώς απαράδεκτα.

Κατά συνέπεια το πάρτε δάνεια και σπίτια … οι λίγοι, δεν λύνει κανένα πρόβλημα και το βασικό ερώτημα πως πέφτουν τα ενοίκια και οι τιμές των ακινήτων παραμένει αναπάντητο.