Γιάννης Τριήρης: … Γίνανε μαλλιά κουβάρια

Γιάννης Τριήρης: … Γίνανε μαλλιά κουβάρια
Τετάρτη, 17/01/2024 - 06:41

Σε μείζον ζήτημα της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και επί της ουσίας της πολιτικής ζωής του τόπου έχει αναδειχθεί η νομοθετική ρύθμιση που σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, δημιουργώντας μεγάλους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να έχει η κυβερνώσα συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο στην κοινοβουλευτική της ομάδα, αλλά και στους ψηφοφόρους της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, καθώς το ζήτημα του γάμου και περισσότερο της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των συντηρητικών ψηφοφόρων της Ν.Δ. και μάλιστα, όπως κάποιοι του «ψιθυρίζουν στο αυτί» μπορεί να εξελιχθεί για το κόμμα ως μια νέα υπόθεση «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Όσο για τους διαφωνούντες βουλευτές αυτοί είναι τουλάχιστον 50, με άλλους 20-30 να κρατούν ακόμη το στόμα τους κλειστό για το τι θα πράξουν στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά στους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιοχές να εμφανίζονται ως πολέμιοι του νομοσχεδίου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ισορροπήσει επί ξυρού ακμής, κάνοντας διάφορες πολιτικές αλχημείες τόσο για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ναι μεν επιτρέπουν το γάμο αλλά δυσκολεύουν την τεκνοθεσία με την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας, όσο και για να μειώσει τη σημασία της διαφαινόμενης ανταρσίας των βουλευτών του, φτάνοντας μέχρι του σημείου να προτρέπει σε αποχή τους βουλευτές του.

Μπάχαλο γίνεται και στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη επί της ουσίας να μην έχει συγκεκριμένες θέσεις και να προσπαθεί και αυτός να διασφαλίσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας, διατηρώντας μια θολή εικόνα για το τι τελικά θα προτείνει όταν έρθει η ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Και στο ΠΑΣΟΚ των 32 βουλευτών οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι 10-12 δεν προτίθενται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και περιμένουν να ακούσουν καθαρή θέση από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα του Στέφανου Κασσελάκη είναι διαφορετικό. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης περισσότερο ασχολούνται με τον τρόπο που ο πρόεδρος του κόμματος διαχειρίζεται το ζήτημα, παρά επί της ουσίας οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Είναι υπέρ κάθε νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί την προστασία και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έστω και ελλιπώς, αλλά δεν επιθυμούν να ακούνε από τον πρόεδρο τους σε τέτοια ζητήματα περί «κομματικής πειθαρχίας» και «συνεπειών».

Με το σοβαρό αυτό ζήτημα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατάφερε να σηκώσει «σκόνη» στο πολιτικό τοπίο της χώρας, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει με την «σκόνη» αυτή να σκεπάσει και τα άλλα τεράστια προβλήματα που αδυνατεί να λύσει ο ίδιος και η κυβέρνηση του, όπως η ακρίβεια και η έκρηξη της εγκληματικότητας.