Φώτης Ζαχαρόπουλος: Τα οφέλη στην αποθήκευση ενέργειας από την καταναλωτική συμμετοχή στην αγορά ενέργειας

Φώτης Ζαχαρόπουλος: Τα οφέλη στην αποθήκευση ενέργειας από την καταναλωτική συμμετοχή στην αγορά ενέργειας
Φώτης Ζαχαρόπουλος Φώτης Ζαχαρόπουλος
Τρίτη, 16/01/2024 - 06:50

Όσο η συμμετοχή των μονάδων ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας αυξάνει τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας.

Όταν οι καταναλωτές μετατοπίσουν ένα μικρό ποσοστό της κατανάλωσή τους από τις ώρες αιχμής, οι μονάδες ΑΠΕ μεγαλώνουν τη συμμετοχή τους με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ανάγκες για αποθήκευση ενέργειας. Ειδικότερα, όταν 400.000 οικιακοί καταναλωτές απομακρύνουν 444W από τη ζώνη αιχμής, τότε η αγορά ενέργειας θα εφοδιαστεί με τα παρακάτω αξιόλογα «δώρα»:

1. Απελευθερώνεται ενεργειακός χώρος 550MWh αποτρέποντας τις περικοπές των μονάδων ΑΠΕ.

2. Ικανοποιείται το 1/3 των αναγκών σε αποθήκευση ενέργειας για δύο ώρες, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. Δεδομένου ότι προβλέπεται η τοποθέτηση 1000MW/2-3h μπαταριών πίσω από τον μετρητή.

3. Εξασφαλίζεται ελάχιστο οικονομικό όφελος 200 εκατ. ευρώ καθώς η μεταφορά ενέργειας σε χρόνους χαμηλότερης ενεργειακής ζήτησης πραγματοποιείται χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

4. Μειώνεται αισθητά το ποσοστό συμμετοχής της κρατικής ενίσχυσης, η οποία σήμερα υπολογίζεται στο 50% του κόστους επένδυσης για 1000MWh/2-3h μπαταριών, δημιουργώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για την αποθήκευση ενέργειας.

5. Μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα δικτύου στις αιχμές φορτίου.

6. Επιτυγχάνεται χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας και μείωση τιμών στην χονδρική αγορά καθώς αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 1,8%.

(Κείμενο εργασίας του ΙΕΝΕ, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τίτλο «Η επίτευξη της μετατόπισης φορτίων και τα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων στην αγορά ενέργειας», Ζαχαρόπουλος Φώτης, 13/12/2023)

Παρατηρήσεις:

-Τα πορίσματα στηρίχθηκαν στην μέγιστη καταναλωτική ζήτηση του καλοκαιριού, η οποία αγγίζει τα 10.400MW για τις ώρες αιχμής στις 26/07/2023, με τις μονάδες των ΑΠΕ να καταλαμβάνουν το 47% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

-Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο ένα μέγεθος μετατόπισης της τάξης των 550MWh καθώς η μετατόπιση ενός πολύ μικρότερου ποσοστού αποτρέπει ένα ολικό ή μερικό blackout, όταν το ηλεκτρικό δίκτυο βρίσκεται σε οριακές συνθήκες.

-Η ενέργεια που μεταφέρεται 250MW/3h ισοδυναμεί με την ισχύ μιας θερμικής μονάδας που δύναται να αντικατασταθεί από μονάδες ΑΠΕ σε άλλη χρονική περίοδο, περιστέλλοντας έτσι τη μέση τιμή εκκαθάρισης( MCP) στη χονδρική αγορά.

-Η ενέργεια των 250MW δύναται να συγκριθεί με την ενέργεια που προβλέπεται για την αναβάθμιση του δικτύου κατά 240 MW, στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, εντός της επόμενης πενταετίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.

-Η Ευρωπαϊκή επιτροπή συνιστά μείωση 5% της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 1,2bcm1 στην ευρωζώνη, κυρίως τη χειμερινή περίοδο.

Ο ρόλος των καταναλωτών θα πρέπει να εδράζεται στην παρουσία ενός καταναλωτικού ερείσματος χωρίς όμως να τον καθιστά υπεύθυνο για τις επιλογές του, αλλά σύμμαχο στην προσπάθεια μείωσης των τιμών ενέργειας.

Ζαχαρόπουλος Φώτης, Μέλος ΔΣ ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, Εκπρόσωπος εργαζομένων

*Το άρθρο αποτελεί προσωπική άποψη του συντάκτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/01/2024 - 08:25