Γιάννης Τριήρης: Τα 39 ακίνητα, ο πακτωλός εισοδημάτων και η πενία

Γιάννης Τριήρης: Τα 39 ακίνητα, ο πακτωλός εισοδημάτων και η πενία
Τρίτη, 07/11/2023 - 06:46

Είδαμε και τα πόθεν έσχες των πολιτικών χθες, αλλά ιδιαίτερα σοφότεροι δεν γίναμε, αν και έπρεπε, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή που η πλειοψηφία των πολιτών έχει κόψει μέχρι το φαγητό λόγω της ακρίβειας.

Ας ξεκινήσουμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι «έδειξε» το πόθεν έσχες του για το έτος 2021;

Πως μαζί με τη σύζυγο του Μαρέβα είχαν αποταμιεύσεις πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, συμμετοχές σε εταιρίες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και 39, μάλιστα 39 ακίνητα. Να σημειώσουμε εδώ ότι εμφάνισε και ένα εισόδημα ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από πώληση περιουσιακού στοιχείου. Όσον αφορά στα ετήσια εισοδήματα του πρωθυπουργικού ζεύγους αυτά συνολικά ανήλθαν στις περίπου 435.000 ευρώ.

Με τα εισοδήματα και αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μάλλον είναι δύσκολο να νοιώσουν στο «πετσί» τους τι σημαίνει ακρίβεια και να κατανοήσουν γιατί το 92% των Ελλήνων πολιτών όπως δήλωσαν σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν από λίγο έως πολύ τις αγορές ακόμη και βασικών αγαθών, ενώ το 84% θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα κόψει και την θέρμανση το χειμώνα.

Ίσως αυτό αρχίζουν να το καταλαβαίνουν οι πολίτες, ίσως και όχι. Από την δημοσκόπηση προκύπτουν κάποια αντικρουόμενα στοιχεία.

Τρεις στους τέσσερις πολίτες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν πιστεύουν τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του περί συγκράτησης των τιμών, ενώ 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη βοηθούν από λίγο έως καθόλου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Και ενώ αυτή είναι η επικρατούσα άποψη στην κοινωνία για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσκοπικά παραμένει κυρίαρχος με την ΝΔ στην πρόθεση ψήφου να λαμβάνει 34%, δηλαδή να προηγείται περισσότερες από 20 μονάδες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι εύκολες οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες των αντιδράσεων αυτών της κοινωνίας.

Σίγουρα κάτι έφταιξε περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ και κατέστησε πανίσχυρη τη Νέα Δημοκρατία. Και μάλλον δύσκολα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το ανακαλύψει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς στους κόλπους του έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

ΥΓ1. Το πόθεν έσχες του «ηττημένου» Αλέξη Τσίπρα, «έδειξε» ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 93.000 ευρώ που αναλογούν στην βουλευτική αποζημίωση και στον μισθό της συντρόφου του από το Πανεπιστήμιο. Όσο για τις συνολικές καταθέσεις του ζεύγους αυτές είναι 167.000 ευρώ. Έχουν δυο ακίνητα και τα δύο από γονική παροχή, ένα στον ίδιο και ένα στη σύντροφό του. Πέραν αυτών τίποτα. Σίγουρα δεν έγινε πλούσιος από την πολιτική, όπως κάποιοι άλλοι.

ΥΓ2. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας, χθες, σε εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου σε μια αποστροφή του λόγου είπε: «Οι ενάρετοι αντιμετωπίζουν την εξουσία ως τιμητικό μεν αλλά βαρύ καθήκον και όχι ως επίζηλο λάφυρο!». Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα;