Γιάννης Τριήρης: Ανατρεπτικές εξελίξεις «ντυμένες» με Louis Vuitton

Γιάννης Τριήρης: Ανατρεπτικές εξελίξεις «ντυμένες» με Louis Vuitton
Παρασκευή, 14/04/2023 - 07:15

Η Γαλλία όπως πάντα πρωτοπορεί. Οι εξαγριωμένοι -για πολλούς και δικαιολογημένους λόγους- Γάλλοι πολίτες, βρίσκονται και πάλι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, αλλά αυτή τη φορά δεν διστάζουν να «χτυπήσουν» … εμβληματικές μορφές του καπιταλισμού, προκειμένου να προσδώσουν μια νέα διάσταση στους αγώνες τους για καλύτερη ζωή.

Χθες, διαδηλωτές «μπούκαραν» στα κεντρικά γραφεία του κολοσσού LVMH στο Παρίσι, για να δηλώσουν με ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεση τους στις πολιτικές του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, για την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά δυο έτη, από τα 62 στα 64.

Η LVMH είναι η παγκοσμίως πασίγνωστη Louis Vuitton και ο ιδιοκτήτης της, ο πολυδισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, που αναδείχτηκε για το περασμένο έτος, πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με την προσωπική του περιουσία να ξεπερνά το συμβολικό όριο των 200 δισ. δολαρίων.

Η εισβολή στα κεντρικά γραφεία της Louis Vuitton, προσδίδει μια νέα διάσταση στις διεκδικήσεις των Γάλλων πολιτών, στέλνοντας μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λειτουργούν προς όφελος των πολλών και όχι των ελάχιστων υπερπλουσίων.

Όπως άλλωστε μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι επικεφαλής των συνδικάτων δήλωναν εμφατικά μετά την συμβολική κατάληψη των γραφείων της Louis Vuitton, ότι αν ο Μακρόν και η κυβέρνηση του δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την κοινωνική ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, να αναζητήσουν χρήματα από τους πλούσιους και τις χρυσοφόρες εταιρίες τους και όχι να ζητούν από τους πολίτες να δουλεύουν όλο και περισσότερα χρόνια για να πάρουν σύνταξη.

Είναι προφανές ότι στην Γαλλία τουλάχιστον -μετά τα περίφημα «κίτρινα γιλέκα»- γεννιέται ένα νέο κίνημα που στοχεύει να αναδείξει το τεράστιο χάσμα που υφίσταται μετά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών από τη μια και των ελάχιστων ανθρώπων που συγκεντρώνουν όλο τον πλούτο του κόσμου στα χέρια τους από την άλλη.

Και η αρχή έγινε από την Louis Vuitton του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο Μπερνάρ Αρνό ως συμβόλου του καπιταλισμού και του ανεξέλεγκτου πλουτισμού , ενώ «στόχος» έγιναν και τα γραφεία στο Παρίσι της εμβληματικής στον τομέα της αμερικανικής πολυεθνικής επενδυτικής εταιρείας BlackRock και γαλλικής τράπεζας Natixis.

Και φυσικά πρέπει να επισημανθεί ότι οι διαδηλωτές δεν ανήκουν πολιτικά στην αριστερά, ούτε δρουν με βάση την «κομματική» τους ταυτότητα. Είναι πολίτες απ’ όλους τις εισοδηματικές τάξεις -πλην των πλουσίων- και διεκδικούν τα δικαιώματα τους για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι εξελίξεις που έρχονται από τη Γαλλία είναι ανατρεπτικές και πολύ πιθανόν και … μεταδοτικές.