Γιάννης Τριήρης: Το χαμένο … πρεστίζ της χώρας

Γιάννης Τριήρης: Το χαμένο … πρεστίζ της χώρας
Πέμπτη, 16/02/2023 - 07:14

Tην κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγόρησε για προσπάθεια άρνησης και συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, η εισηγήτρια της Επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου Σοφί Ιν’τ Βελντ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη σχετική συζήτηση που διεξάγεται με θέμα «διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: σκάνδαλο υποκλοπών και ελευθερία ΜΜΕ».

Και βέβαια, όπως αναμενόταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης που έπεσε θύμα παρακολούθησης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του στο Μαξίμου, όπως και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές, καταδεικνύοντας τον ως βασικό υπεύθυνο του σκανδάλου.

Τα όσα ακούστηκαν μάλλον δεν προκάλεσαν έκπληξη σε κανέναν, καθώς μόνο όσοι φορούν κομματικές παρωπίδες και είναι σκληροί οπαδοί του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρνούνται μετά το καταιγισμό των αποκαλύψεων ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός γνώριζε για τις παρακολουθήσεις -άλλωστε αυτός ήταν το «αφεντικό» της ΕΥΠ- και ακόμη περισσότερο ότι έκανε και κάνει τα πάντα για να συγκαλυφθεί η σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Από την άλλη λογικό είναι ανάμεσα στους φανατικούς υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρίσκονται οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έσπευσαν να τον υπερασπιστούν και να αποδημήσουν τα όσα ακούστηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σε βάρος του προέδρου του κόμματος τους και της κυβερνώσας παράταξης συνολικά.

Αλλά δυστυχώς επιχειρήματα που να πείθουν δεν ακούστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ. Και ακόμη χειρότερα, πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα … ξέφυγαν.

Έφτασαν μέχρι του σημείου να εκτοξεύουν κατηγορίες στους συναδέλφους τους ευρωβουλευτές ότι έχουν εμμονή με τη Νέα Δημοκρατία και θέλουν να την βλάψουν προεκλογικά. Πως οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θέλουν να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα. Πως οι πολιτικοί αντίπαλοι τα κάνουν όλα επειδή «προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Μητσοτάκης». Πως μια τέτοια συζήτηση αδικεί την Ελλάδα.

Αντί απαντήσεων άσφαιρες τουφεκιές στον αέρα.

Και σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι όταν διαπιστώνονται έκνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες, όπως οι παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων θα πρέπει να διερευνώνται σε όλα τα επίπεδα. Και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το πρεστίζ της χώρας δεν χάνεται από τις έρευνες των σκανδάλων, το πρεστίζ της χώρας χάνεται από τα σκάνδαλα.

Όπως το πρεστίζ της χώρας δεν εξαρτάται από μια συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά από τη συνολική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και των δημοκρατικών θεσμών.

Καλώς λοιπόν γίνεται συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν κατηγορείται η Ελλάδα, αλλά μια συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Σ’ αυτό που είχαν δίκιο στις τοποθετήσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ είναι ότι οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

Καμία αντίρρηση αλλά παγκοσμίως έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη συζήτηση για την χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και για τις σκοτεινές μεθόδους που κάποιοι χρησιμοποιούν για να κερδίζουν εκλογές.

Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει.