Γιάννης Τριήρης: Τα προεκλογικά «δωράκια» δεν είναι λύση

Γιάννης Τριήρης: Τα προεκλογικά «δωράκια» δεν είναι λύση
Τρίτη, 06/12/2022 - 06:10

Αναμφίβολα ζούμε μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια προεκλογικές περιόδους, καθώς η συζήτηση για προσφυγή στις κάλπες έχει ανοίξει εδώ και αρκετούς μήνες, με σχετικές αναφορές μάλιστα από τα κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι μέρες και οι μήνες περνούν και τα λεγόμενα των κυβερνώντων, που στο χέρι τους είναι το πότε θα κάνουν τις εκλογές, αλλάζουν συνεχώς με τις τελευταίες δηλώσεις τους να δείχνουν εκλογές την άνοιξη, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2023.

Βέβαια λίγες μέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει δημοσίως ότι «μυρίζουν εκλογές». Και όταν ένα πράγμα «μυρίζει» είναι στο παρόντα χρόνο και όχι μετά από 5-6 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, την απόφαση θα την λάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως δεν χάνει ευκαιρία να προβαίνει σε προεκλογικές εξαγγελίες και ψηφοθηρικές παροχές ελπίζοντας ότι θα «τσιμπήσουν» οι ψηφοφόροι.

Η τελευταία προεκλογική εξαγγελία, έγινε μόλις χθες και είχε να κάνει με ένα «δωράκι» στους ένστολους της αστυνομίας και του λιμενικού της τάξης των 600 ευρώ εφάπαξ.

Ο χρόνος, πάντως, ήταν λάθος. Η εξαγγελία έγινε την μέρα που η κοινή γνώμη «έβραζε» για τον πυροβολισμό από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ εναντίον ενός 16χρονου Ρομά επειδή έκανε το ασυγχώρητο έγκλημα να μην πληρώσει την βενζίνη 20 ευρώ που έβαλε σε πρατήριο καυσίμων στη Θεσσαλονίκη.

Πέραν του γεγονότος αυτού, θα πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο στην σημερινή κυβέρνηση, όσο και στις επόμενες, ότι η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων είτε είναι πολίτες είτε ένστολοι δεν επιτυγχάνεται με εφάπαξ επιδόματα λίγο πριν τις εκλογές. Αλλά με τις αναγκαίες μισθολογικές αυξήσεις που θα καταστήσουν στο διηνεκές εφικτή την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Ένα παρόμοιο παράδειγμα λανθασμένης κυβερνητικής αντίληψης για την αξιοπρεπή και δίκαιη αμοιβή στην εργασία, αποτελεί το παράδειγμα των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Και στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να τους αφήνει να ιδιωτεύουν αντί να τους δώσει τους μισθούς που τους πρέπει.

Μάλιστα , επίσης χθες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα και όχι μόνο δήλωσε «υπερήφανος» για το νομοσχέδιο του για τη δημόσια υγεία, αλλά αναρωτήθηκε κιόλας τι θέλει και αντιδρά η αντιπολίτευση. « Εκτός αν θεωρούμε εναλλακτική ότι θα διπλασιάσουμε τους μισθούς των γιατρών» δήλωσε συγκεκριμένα.

Φυσικά και θα πρέπει η κυβέρνηση να διπλασιάσει τους μισθούς των γιατρών ,όπως και των αστυνομικών και των λιμενικών και όλων των άλλων εργαζομένων.

Αν η κυβέρνηση να κάνει σωστά τη δουλειά της, οι αναγκαίοι πόροι θα βρεθούν. Και ποια είναι η δουλεία της; Να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να εξαλείψει την αισχροκέρδεια, να ελέγξει τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια, να βάλει στη θέση τους τις τράπεζες, να σταματήσει εν τέλει να θεωρεί εχθρό της κάθε τι Δημόσιο και να αποθεώνει κάθε τι το ιδιωτικό, ακόμη και αν αποδεδειγμένα παρανομεί σε βάρος της κοινωνίας.