Γιάννης Τριήρης: Έχει τα … όρια της η επιρροή των δημοσκοπήσεων

Γιάννης Τριήρης: Έχει τα … όρια της η επιρροή των δημοσκοπήσεων
Παρασκευή, 26/08/2022 - 07:38

Αρκετά έχουν καθυστερήσει φέτος να «σκάσουν» οι πρώτες δημοσκοπήσεις πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Σε μόλις δύο εβδομάδες από σήμερα, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η 86η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης και παρότι ήδη έχουν οι γίνει οι «καθιερωμένες» διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο για το «καλάθι» με τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, ακόμη δημοσκοπήσεις δεν είδαμε.

Πάντως, οι πηγές μου μου αναφέρουν ότι οσονούπω θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες για το φθινόπωρο δημοσκοπήσεις και δεν θα διαφέρουν και πολύ από τις προηγούμενες.

Κάποιες μικρές απώλειες για την κυβέρνηση, στασιμότητα επί της ουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και μια άνευ λόγου και ουσίας άνοδο για το ΠΑΣΟΚ.

Θα πει κανείς είναι δυνατόν μετά από ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων όπως αυτό των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ πολιτικών και δημοσιογράφων και μετά από το τσουνάμι των αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, η κυβερνώσα παράταξη να μην έχει υποστεί καθίζηση;

Και βέβαια. Δημοσκοπικά όλα είναι δυνατά. Άλλωστε δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που θα παρουσιάζεται μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι δημοσκόποι από την πλευρά τους έχουν φροντίσει να δικαιολογούν τις όποιες αποτυχημένες εκούσια ή ακούσια αποτυχίες τους.

Μια φωτογραφία της στιγμής, λένε, είναι οι δημοσκοπήσεις.

Και αν στη συνέχεια τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την κυβέρνηση, τότε πάλι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να … αλλάξουν.

Οι πηγές μου, όμως, μου αναφέρουν ακόμη, ότι ενώ η κυβέρνηση ξέρει για τις επικείμενες δημοσκοπήσεις, εν τούτοις ανησυχεί πολύ.

Και ανησυχεί πολύ γιατί φοβάται κυρίως τρία πράγματα.

Πρώτον ότι θα υπάρξει συνέχεια των αποκαλύψεων γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πλέον δεν μπορεί εύκολα να κουκουλωθεί.

Δεύτερον γιατί όπως όλα δείχνουν η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει γρήγορα, σε αντίθεση με τα κρατικά κονδύλια που θα πρέπει να διανείμει για να ανακουφίσει από την ακρίβεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και τρίτον γιατί δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πράξει ο ταραξίας της περιοχής, ο σουλτάνος Ερντογάν, που δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί με λόγια και με έργα .

Έτσι η ανησυχία παραμένει έντονη στο κυβερνητικό επιτελείο που γνωρίζει τα … όρια της επιρροής των δημοσκοπήσεων.