Αντιδράσεις για την νέα αλλαγή στις προτεραιότητες των έργων ΑΠΕ

Αντιδράσεις για την νέα αλλαγή στις προτεραιότητες των έργων ΑΠΕ
Σάββατο, 16/03/2024 - 07:20

Για πλήρη ανασφάλεια δικαίου στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μιλούν στελέχη της αγοράς, μετά την τέταρτη διαδοχική παρέμβαση της κυβέρνησης στις προτεραιότητες των όρων σύνδεσης μέσα σε 18 μήνες.

Με τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης η κυβέρνηση έδωσε απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο στα έργα ΑΠΕ των οποίων η παραγωγή διοχετεύεται, μέσω διμερών συμβολαίων, στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και στους αγρότες.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των αγροτών, οι προμηθευτές θα καταρτίζουν συμβάσεις κατ' ελάχιστον δεκαετούς διάρκειας, εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από την ανακοίνωση των χαρακτηριστικών του «Τιμολογίου ΓΑΙΑ» που προσφέρουν στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Παράλληλα, θα αναλαμβάνουν να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προηγούμενο προμηθευτή των εν λόγω κατόχων έως 31 Δεκεμβρίου 2023 και θα υποκαθίστανται στα δικαιώματα του προηγούμενου προμηθευτή, ενώ στη διμερή σύμβαση ορίζονται οι συνέπειες σε περίπτωση καταγγελίας πριν από τη λήξη της διάρκειας της σύμβασης.

Με την τροπολογία που έγινε χθες νόμος του κράτους, ορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι κάτοχοι έργων ΑΠΕ και ρυθμίζονται ζητήματα διαχείρισης των έργων ΑΠΕ, κριτήρια ένταξης, η γεωγραφική κατανομή των έργων και η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Επιπλέον, προβλέπεται σε διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση ή με χρηματοοικονομική διευθέτηση που θα καταρτιστούν με τελικούς πελάτες μη οικιακής χρήσης για έργα ΑΠΕ που υπάγονται στην Ομάδα έργων προτεραιότητας Β του άρθρου 2 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123/12.08.2022 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρουβιομηχανικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας του Παραρτήματος Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (TCTF) η κατά προτεραιότητα χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, με αντίστοιχη αναφορά των έργων ΑΠΕ στις συμβάσεις και οι κυρώσεις σε περίπτωση πρόωρης καταγγελίας της σύμβασης με τους Προμηθευτές.

Παράλληλα, οι νέα διατάξεις προβλέπουν πως τα έργα ΑΠΕ δεν πρέπει να ξεπερνούν το μέγιστο όριο ισχύος των προσφορών σύνδεσης που ορίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση με τις νέες διατάξεις βάζει το «κάρο μπροστά από το άλογο» καθώς δεν διασφαλίζει πως όσοι έχουν υπογράψει διμερή συμβόλαια ή πρόκειται να υπογράψουν PPAs, έχουν εξασφαλίσει τις εκτάσεις στις οποίες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν τα έργα τους.