Γιατί απαιτούνται επειγόντως σημαντικές ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας

Γιατί απαιτούνται επειγόντως σημαντικές ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας
Δευτέρα, 18/03/2024 - 07:36

Τόσο o Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δείχνουν ότι απαιτούνται επειγόντως σημαντικές ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (World Hydropower Outlook) διαπιστώνει πως η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν είναι μόνο η σημερινή κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, αλλά είναι επίσης εξοπλισμένη για να γίνει ο κύριος πάροχος ευελιξίας του δικτύου – θα είναι η ραχοκοκαλιά αξιόπιστων, ασφαλών και απανθρακοποιημένων συστημάτων.

Τόσο o Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δείχνουν ότι απαιτούνται επειγόντως σημαντικές ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Για να επιτευχθεί μια καθαρή μηδενική οικονομία έως το 2050, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι χρειάζονται περισσότερα από 1.300 GW πρόσθετης ισχύος υδροηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ σχεδόν 2.700 GW. Παρόμοια συμπεράσματα παρουσιάζονται στο σενάριο του 1,5°C που παρήγαγε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου ο στόλος υδροηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστεί να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια, φτάνοντας σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 2.900 GW, εκ των οποίων σχεδόν τα 420 GW αντλούνται υδροηλεκτρικά.

Στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση η ξηρασία που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη. Ωστόσο, η υδροηλεκτρική ενέργεια συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής νερού στη γεωργία.

Η ΕΕ αναζητά τρόπους βελτιστοποίησης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών, την περαιτέρω επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενίσχυση της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με την έκθεση.

Να σημειωθεί πως οι συνεισφορές αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα αυξηθούν στο 70%, ενώ η συμμετοχή του πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμό 100 GW ετησίως.