Στην τελική ευθεία τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Στην τελική ευθεία τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία
Δευτέρα, 26/02/2024 - 07:30

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1 GW στη Δυτική Μακεδονία, που προωθεί η ΔΕΗ.

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 και συνολικό ύψος επένδυσης περί τα 620 εκατ. ευρώ τα δύο μεγάλα πάρκα σε Αμύνταιο και Πτολεμαϊδα, έργα που αποτελούν βασικό πυλώνα του τριετούς στρατηγικού σχεδίου, παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τον περασμένο Ιανουάριο στο Λονδίνο, εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας που έχει υπογράψει ήδη η επιχείρηση με μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, αλλά και θα υπογράψει με αγρότες στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση.

Εχοντας εξασφαλισμένα τα κονδύλια της χρηματοδότησης των δύο έργων, στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων στο Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα, συνολικής ισχύος της τάξης του 1 GW.

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» (ομάδα έργου III) συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp (432 MWac) βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

O συνολικός προϋπολογισμός της μονάδας ανέρχεται σε 255,4 εκατ. ευρώ και ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 127,7 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Στόχος είναι η μονάδα να είναι έτοιμη και να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025.

Το δεύτερο φωτοβολταϊκό που έχει την επωνυμία «Φοίβη», είναι έργο εγκατεστημένης ισχύος 550MWp και θα αναπτυχθεί στην Πτολεμαΐδα. Το έργο κλείδωσε μετά την πρόσφατη συμφωνία που έκλεισε η ΔΕΗ με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς για τη χρηματοδότησή του.

Πρόκειται για ένα από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ευρώπη. Η κοινοπρακτική χρηματοδότηση για τη Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε., που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός της «Φοίβης» ανέρχεται σε 368 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στον πυλώνα Πράσινη Μετάβαση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πέραν του μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου των 294,4 εκατ. ευρώ, για το οποίο έκλεισε η συμφωνία με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, για τη χρηματοδότησή του έχουν προβλεφθεί δανειακά κεφάλαια, ύψους 184 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με συγχρηματοδότηση ύψους 110,4 εκατ. ευρώ από τις δύο τράπεζες. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της «Φοίβη» ύψους 73,6 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Και αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2025.

Το έργο απαρτίζεται από τρεις διαφορετικές υποπεριοχές, σε πρώην λιγνιτικές εκτάσεις στην Πτολεμαΐδα, συνολικού εμβαδού περίπου 10.000 στρεμμάτων στις οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν περίπου 950.000 Φ/Β πλαίσια bifacial τεχνολογίας. Για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού παραγωγής, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εγκατασταθούν σε ιχνηλάτες μονού άξονα (trackers).