Η «Silicon Valley» της Ινδίας συναντά την εταιρεία Organic Electronic Technologies & το Ελληνικό Οικοσύστημα Νανοτεχνολογίας

Η «Silicon Valley» της Ινδίας συναντά την εταιρεία Organic Electronic Technologies & το Ελληνικό Οικοσύστημα Νανοτεχνολογίας
Δευτέρα, 26/02/2024 - 08:11

Η 17η Cross Road στο προάστιο HSR Layout της Μπαγκαλόρ ονομάζεται από τους ντόπιους «οδός των Μονόκερων» και είναι τμήμα της Silicon Valley της Ασίας, η οποία προσελκύει όλο και περισσότερες ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Στην Μπαγκαλόρ ( Bangalore), ήταν ο τελευταίος σταθμός της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής με επικεφαλής τον Υφ. Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Ο Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Organic ElectronicTechnologies, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A, και ιδρυτής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης που συμμετείχε στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή πήρε μέρος σε σειρά επαφών με επιχειρηματίες, ομάδες επιχειρηματιών και εκπροσώπους φορέων υψηλής τεχνολογίας αλλά και σε συνέδρια που διοργάνωσε η Ένωση Συνδέσμων και Ενώσεων Ινδικών Επιμελητηρίων, ο φορέας Enterprise Greece και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ Λογοθετίδης σύστησε στο επιχειρηματικό κοινό της Ινδίας, Τα οργανικά ηλεκτρονικά, τους βιοαισθητήρες και τα εύκαμπτα διαφανή φωτοβολταίκά 3ης γενιάς που παράγονται από την εταιρεία ΟΕΤ στην Ελλάδα και μίλησε για τις εφαρμογές τους μεταξύ άλλων στα κτίρια, τα οχήματα και τα θερμοκήπια και τις ανοιχτές καλλιέργειες ως Αγροβολταϊκά.

Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, ελαφρά, ημιδιαφανή, εύκαμπτα προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε επιφάνεια, μπορούν να παραχθούν μαζικά μειώνοντας το κόστος παραγωγής και έχουν ουσιαστικά μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι μοναδικές τους ιδιότητες αλλά και το γεγονός ότι σήμερα κτίζεται το πρώτο αυτοματοποιημένο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής τους με τη στήριξη του ευρωπαϊκού project Flex2Energy, εντυπωσίασαν τους Ινδούς επιχειρηματίες δημιουργώντας ταυτόχρονα προοπτικές άμεσων συνεργασιών και μεταφοράς της τεχνολογίας στην Ινδία.

Η Ινδία χρειάζεται την καθαρή ενέργεια, την αύξηση της παραγωγής τροφής και τη μείωση της κατανάλωσης νερού, κάτι που με μοναδικό τρόπο προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά της ΟΕΤ ,των οποίων η παραγωγή συνδέεται με τις πρώτες ύλες και τα χημικά προϊόντα που παράγει η βιομηχανία της Ινδίας. Το γεγονός αυτό αλλά και η σύνδεσή τους με την τεχνητή νοημοσύνη και τους αυτοματισμούς που απαιτεί η εγκατάσταση μιας τέτοιας αυτοματοποιημένης βιομηχανίας δημιουργούν νέες προκλήσεις για τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Lugun Amrit στη σειρά εποικοδομητικών επαφών με εκπροσώπους των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ινδίας στην Μπαγκαλόρ. Ο κ Amrit διετέλεσε επί σειρά ετών πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα και ταξίδευσε από το Νέο Δελχί στην Μπαγκαλόρ για να συντονίσει την επιχειρηματική ημερίδα και τις συναντήσεις.

Η ελληνική αποστολή στην οποία συμμετείχαν 120 άτομα έλαβε μέρος σε διεθνή Συνέδρια, επιχειρηματικά φόρα και συναντήσεις στις 19-24 Φεβρουαρίου στο Νέο Δελχί, τη Βομβάη και τη Μπάγκαλορ που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία και των παράλληλων δράσεων του υπουργείου εξωτερικών.