Οι γίγαντες της αιολικής ενέργειας προειδοποιούν για άλλο ένα δύσκολο έτος που έρχεται

Οι γίγαντες της αιολικής ενέργειας προειδοποιούν για άλλο ένα δύσκολο έτος που έρχεται
Πέμπτη, 08/02/2024 - 07:08

Η Orsted, η Siemens Energy και η Vestas - οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης αιολικής ενέργειας και κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο - προειδοποίησαν ότι οι περσινές προκλήσεις στον κλάδο θα συνεχιστούν και φέτος και ανέστειλαν τα μερίσματα, καθώς προσπαθούν να επιστρέψουν στην κερδοφορία και να μειώσουν το κόστος.

Η αιολική βιομηχανία, ιδίως η υπεράκτια αιολική, ταλαιπωρήθηκε το 2023 από αυξήσεις του κόστους, αύξηση των επιτοκίων, προβλήματα ποιότητας με τις τουρμπίνες και καθυστερήσεις και ακυρώσεις έργων. Το νέο έτος δεν θα διορθώσει όλες αυτές τις προκλήσεις άμεσα, λένε οι τρεις εταιρείες, οι οποίες εξακολουθούν να αναμένουν απώλειες και αβεβαιότητα το 2024.

Η Orsted, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων στον κόσμο, αναστέλλει τη διανομή μερισμάτων για τα οικονομικά έτη 2023 έως 2025, με στόχο να επαναφέρει τα μερίσματα από το 2026.

Η Orsted κατέγραψε καθαρή ζημία ύψους 3 δισ. δολαρίων για το 2023, καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από τις απομειώσεις που πραγματοποίησε στα υπεράκτια έργα της στις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα των προκλήσεων του κλάδου, εκτός από την παύση των μερισμάτων, η Orsted θα μειώσει τα πάγια έξοδά της, μεταξύ άλλων με τη μείωση 600-800 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα είναι όλες αυτές οι απολύσεις, αλλά «θα υπάρξουν απολύσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2024», δήλωσε η εταιρεία.

Η Orsted αποχωρεί επίσης από αρκετές υπεράκτιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις δραστηριότητες ανάπτυξης στην Ιαπωνία και σχεδιάζοντας μια πιο λιτή ανάπτυξη στους τομείς της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της P2X.

«Προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να διασφαλίσουμε τη δημιουργία αξίας και την ικανότητά μας να προσελκύουμε κεφάλαια για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα κάνουμε την Orsted μια πιο λιτή και αποτελεσματική εταιρεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαντς Νίπερ.

Η Vestas, επίσης από τη Δανία, ο κορυφαίος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο, δεν θα καταβάλει μέρισμα στους μετόχους ούτε το 2024.

«Οι επιδόσεις μας το 2023 βοηθήθηκαν από τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια καθώς και η αργή αδειοδότηση και η ανεπαρκής ανάπτυξη του δικτύου σε όλες τις αγορές αναμένεται να προκαλέσουν αβεβαιότητα το 2024», δήλωσε ο Χένρικ Άντερσεν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Η Siemens Energy, από την πλευρά της, αναμένει ότι η μονάδα παραγωγής ανεμογεννητριών της, Siemens Gamesa, θα εμφανίσει ζημίες ύψους 2,16 δισ. δολαρίων για το 2024.

Για το 2023, οι ελεύθερες ταμειακές ροές προ φόρων της Siemens Energy ήταν αρνητικές, «κυρίως λόγω της Siemens Gamesa, η οποία υπέστη υψηλή ταμειακή εκροή λόγω ζημιών και συσσώρευσης λειτουργικού καθαρού κεφαλαίου κίνησης σε ένα εποχικά αδύναμο τρίμηνο».

«Η εστίασή μας παραμένει στην επίλυση των προβλημάτων ποιότητας στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας και στην αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων ανάπτυξης της υπόλοιπης εταιρείας», δήλωσε ο Κρίστιαν Μπρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy AG.