Γιατί τα υδροηλεκτρικά μπορούν γίνουν ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος

Γιατί τα υδροηλεκτρικά μπορούν γίνουν ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος
Πέμπτη, 01/02/2024 - 07:00

Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει εξισορροπητικό ρόλο στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια πρόσφατη έκθεση της ΕΕ, ανέδειξε ότι η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στις αγροτικές περιοχές αποδίδει 280 TWh ετησίως, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι 25% υψηλότερη (350 TWh/έτος).

Στην έκθεση (Renewable energy production and potential in EU rural areas) επισημαίνεται πως «παρά το περιορισμένο αναξιοποίητο δυναμικό της σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες ΑΠΕ, όπως η αιολική και η ηλιακή, η υδροηλεκτρική ενέργεια διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μελλοντική ενεργειακή μετάβαση και σε μακροπρόθεσμα σενάρια απαλλαγής από τις εκπομπές CO2, λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών της». Στην έκθεση επισημαίνεται πως η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο.

Ειδικότερα, η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει εξισορροπητικό ρόλο στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Με δεδομένο πως η καθαρή παραγωγή και η ζήτηση πρέπει να εξισορροπούνται συνεχώς για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του συστήματος, η υδροηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε καλή θέση για να είναι η ραχοκοκαλιά ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι «η μικρής κλίμακας υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι σύμμαχος για τις αγροτικές κοινότητες και ιδιαίτερα κατάλληλη για κοινότητες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Οι ευκαιρίες για τεχνολογίες μικρής υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντικές υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών κανονισμών για τη φύση, οι οποίοι θέτουν περιορισμούς στην επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στα ευρωπαϊκά υδατικά συστήματα».

Να σημειωθεί πως η εγκατεστημένη υδροηλεκτρική ισχύς στην ΕΕ είναι περίπου 150 GW.