Οι λόγοι που εμποδίζουν την ανάπτυξη των αιολικών

Οι λόγοι που εμποδίζουν την ανάπτυξη των αιολικών
Τρίτη, 02/01/2024 - 06:27

Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την αιολική ενέργεια προβλέπει άμεσες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία.

Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτικές διαδικασίες στην Ευρώπη εμποδίζουν περίπου 80 GW αιολικών, με τους κατασκευαστές έργων να περιμένουν πάνω από μια 5ετία χρόνια για να λάβουν αδειοδοτήσεις. Η Ευρώπη στοχεύει να αυξήσει την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα σε πάνω από 150 GW έως το 2030 από 30 GW που είναι σήμερα.

Η επίτευξη του πρόσφατα συμφωνηθέντος στόχου της ΕΕ για τουλάχιστον 42,5% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, με φιλοδοξία να φτάσει το 45% που ορίζεται στην αναθεωρημένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED), θα απαιτήσει μαζική αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος της ΕΕ.Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το Πακέτο Αιολικής Ενέργειας: 15 άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας της ευρωπαϊκής αιολικής ενέργειας. Πριν λίγες ημέρες υπουργοί Ενέργειας 26 κρατών μελών της ΕΕ και περισσότερες από 300 εταιρείες ενέκριναν τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αιολικής Ενέργειας.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την αιολική ενέργεια προβλέπει άμεσες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία. Αυτός ο χάρτης συνιστά μια συντονισμένη προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών. Με την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αιολικής Ενέργειας, οι 26 χώρες δεσμεύονται να εφαρμόσουν επειγόντως αλλαγές στον σχεδιασμό και τις αδειοδοτήσεις δημοπρασιών αιολικής ενέργειας. Τα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη προβολή δημοσιεύοντας σαφή χρονοδιαγράμματα δημοπρασιών – και 10ετή σχέδια για την επέκταση της αιολικής ενέργειας και προοπτικές για το 2040. Για να βοηθήσουν στο ξεκλείδωμα των επενδύσεων τα κράτη μέλη θα κάνουν επίσης πλήρη χρήση της ευελιξίας που παρέχεται βάσει των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτά επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να καλύπτουν ένα ορισμένο ποσοστό του συνολικού κόστους για μια επένδυση.Και στις υποδομές, οι κυβερνήσεις δεσμεύονται να αυξήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε λιμάνια, δρόμους και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξουν την επέκταση της αιολικής ενέργειας.