Τι συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά στέγης και τις πληρωμές

Τι συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά στέγης και τις πληρωμές
Πέμπτη, 30/11/2023 - 06:12

Τα επόμενα χρόνια με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνουν και φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Πέρα από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η αγορά των φωτοβολταϊκών όπως το αυξημένο κόστος των υλικών το μεγαλύτερο ζήτημα είναι το κορεσμένο δίκτυο. Δεν είναι μόνο τωρινό πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά συνολικά η Ευρώπη, γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική ανάγκη των έργων αποθήκευσης ενέργειας. Πόσο μάλλον όταν τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί 6GW από τα 11,5GW που είναι ενεργοποιημένα και είναι πλέον σαφές ότι η χώρα μας είναι κοντά όχι μόνο στα να πιάσει τους στόχους, αλλά να τους ξεπεράσει. Είναι ένα ζήτημα αρκετά σοβαρό καθώς για πολλές ημέρες η παραγόμενη ενέργεια ξεπερνάει τη ζήτηση. Άλλωστε, κάποιες ώρες(ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα) η τιμή της χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει παρατηρηθεί να μηδενίζεται . Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι βρίσκεται το σχέδιο των περικοπών, όμως στελέχη της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη της αποθήκευσης αλλά και των επενδύσεων σε δίκτυα και της αύξησης διασυνδέσεων της χώρας μας με άλλες χώρες.

Εκτός όμως από τις περικοπές το υπουργείο Ενέργειας φαίνεται πως εξετάζει και άλλες κινήσεις. Μία από αυτές είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε έργα που έχουν οριστικούς όρους σύνδεσης να έχουν σταθερές ταρίφες, εάν επιλέξουν να μπουν σε αυξημένους περιορισμούς έγχυσης. Όπως έχει γράψει το iEnergeia.gr το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται να υλοποιήσει ένα διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά με μπαταρία. Σκέψη της ηγεσίας του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί όροι σύνδεσης και για να δοθούν και άλλοι θα πρέπει να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος. Με τον εξής τρόπο: δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν όρους σύνδεσης να βάλουν μπαταρίες. Στο πλαίσιο αυτό από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει ένα διαγωνισμός 2GW για να κατοχυρώσουν τα εν λόγω έργα ταρίφα. Βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ύψος της ενίσχυσης και αν αυτό το σχήμα χρειάζεται έγκριση από την κομισιόν.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά στέγης

Την ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου πάντως επισημαίνει στο iEnergeia.gr στέλεχος της εταιρίας Voltalia, αναφέροντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και για τα φωτοβολταϊκά στέγης στον οικιακό τομέα. Το ίδιο ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί όπως τονίζει το ίδιο στέλεχος για τις επιχειρήσεις, αλλά το πρόγραμμα που επεξεργάζεται το υπουργείο θα ξεκινήσει όπως φαίνεται από τη νέα χρονιά.

Τα επόμενα χρόνια με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνουν και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Πάντως, σύμφωνα με καταγγελίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στέγης.