Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Η μείωση της ισχύος και της αποζημίωσης… έριξαν το ενδιαφέρον

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Η μείωση της ισχύος και της αποζημίωσης… έριξαν το ενδιαφέρον
Πέμπτη, 09/11/2023 - 06:04

Οπως αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου των φωτοβολταϊκών στις στέγες υπάρχει μια στασιμότητα στις εγκαταστάσεις.

Το ζήτημα των φωτοβολταϊκών στις στέγες θα έπρεπε να απασχολεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν γίνεται με ανθρώπους του κλάδου να αναφέρουν πως έχει πληγεί η αξιοπιστία του κόσμου απέναντι στην πολιτεία, υπενθυμίζοντας την καταστρατήγηση των συμβάσεων το 2014 και τη μείωση των τιμών των αποζημιώσεων. Αρκετοί από τους πολίτες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πάντως, άνθρωποι του κλάδου αναφέρουν στο iEnergeia.gr πως η εγκατάσταση τους θα έχει κοινωνικά οφέλη και θα ήταν ένα κίνητρο για τους νέους ανθρώπους να μείνουν στην επαρχία. Άλλωστε, όπως αναφέρουν το γεγονός πως είναι ίδιοι καταναλωτές είναι και ο λόγος πως δεν χρειάζεται επιβάρυνση του δικτύου. Ένα πρόβλημα μεγάλο για το οποίο παραμιλά η αγορά.

Πάντως, όπως αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου των φωτοβολταϊκών στις στέγες υπάρχει μια στασιμότητα στις εγκαταστάσεις. Σε σχέση με το πρόγραμμα αυτοπαραγωγής καταγράφονται όπως αναφέρουν αστοχίες, ενώ στα αγροτικά συστήματα προβλέπεται μια συνολική αμοιβή για τη περίσσεια ενέργεια, δεν ισχύει το ίδιο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Πράγματι είναι σημαντικό να κάνει κάποιος υπολογισμό του συστήματος του σύμφωνα με τις ανάγκες του.Επίσης, δεν προβλέπεται ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός, δηλαδή η αντιστοίχιση του συστήματος με περισσότερους μετρητές κατανάλωσης-παροχής. Επιπλέον, το πρόγραμμα σταθερής τιμής διαφοροποιήθηκε, καθώς μειώθηκε η τιμή αποζημίωσης στα 8 λεπτά, ενώ μειώθηκε η ισχύς των συστημάτων από τα 10KW στα 6KW. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών στις στέγες κρίνει ως αναγκαία την «αύξηση της επιτρεπόμενης ισχύος σε ≤20kW, και αύξηση της διάρκειας της σύμβασης στα 30 έτη. Έτσι λόγω μεγέθους κλίμακας η απόσβεση συμβαίνει συντομότερα και δημιουργείται ένα εύλογο κέρδος». Σε παλιότερη επιστολή προς την κυβέρνηση τα μέλη του πανελλήνιου συλλόγου αναφέρουν πως «για να συμβεί μεγάλη κατανάλωση συνδυάζεται το Φ/Β και με συσκευές κατανάλωσης, όπως αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά όπου το συνολικό κόστος Φ/Β και λοιπού εξοπλισμού θα ανέλθει για ένα μέσο νοικοκυριό σε >20.000 ευρώ και έτσι η απόσβεση γίνεται >10-15έτη.

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα στόχος είναι η προώθηση της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ σε στέγες σπιτιών, που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη των οικιακών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας. με στόχο την εγκατάσταση περί τα 150 MW σταθμών ΑΠΕ, ισχύος μέχρι 10.8 kW έκαστο, με ενσωματωμένη αποθήκευση “πίσω από το μετρητή ”.