Αγροβολταϊκά: Ενδιαφέρον από Έλληνες παραγωγούς - Tα οφέλη

Αγροβολταϊκά: Ενδιαφέρον από Έλληνες παραγωγούς - Tα οφέλη
Παρασκευή, 08/09/2023 - 06:29

H συγκεκριμένη τεχνολογία (αγροβολταϊκά) περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών πάνω ή δίπλα σε γεωργικά χωράφια ή βοσκότοπους, δημιουργώντας μια συνέργεια.

Ο συνδυασμός γεωργίας και ηλιακής ενέργειας στο ίδιο κομμάτι γης μπορεί να είναι μια λύση δείχνουν πρόσφατες μελέτες. Στη χώρα μας σύμφωνα με πληροφορίες ο Πανελλήνιος Συνδέσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών επεξεργάζεται μια πρόταση την οποία θα υποβάλει προς το υπουργείο Ενέργειας για την παροχή κινήτρων σε σχέση με την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Εκτιμούν πως θα είναι ένας καλός λόγος να αναζωογονηθεί η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν ύψος από 2-5 μέτρα.

H συγκεκριμένη τεχνολογία (αγροβολταϊκά) περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών πάνω ή δίπλα σε γεωργικά χωράφια ή βοσκότοπους, δημιουργώντας μια συνέργεια μεταξύ της παραγωγής τροφίμων ή καλλιεργειών και της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Το ενδιαφέρον υπάρχει σε αρκετές χώρες. Έρευνα στις ξηρές εκτάσεις της Αριζόνα διαπίστωσε ότι η καλλιέργεια κάτω από ηλιακούς συλλέκτες μπορεί να μειώσει την εξάτμιση του νερού από το έδαφος και ενδεχομένως να μειώσει τις απαιτήσεις άρδευσης. Τα αγροβολταϊκά μπορούν επίσης να βελτιώσουν την απόδοση των καλλιεργειών και την αντοχή των καλλιεργειών σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με15 εκατομμύρια δολάρια έρευνα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα αγροβολταϊκά για τους αγρότες, την ηλιακή βιομηχανία και τις κοινότητες. Το Νιου Τζέρσεϊ ενέκρινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα αγροβολταϊκών έως 200 MW σε γεωργική γη. Το Κολοράντο έχει επίσης χρηματοδοτήσει έρευνα αγροβολταϊκών.

Στη Γαλλία η VSB Énergies Nouvelles σχεδιάζει να αναπτύξει τις αγροβολταϊκές δραστηριότητές της σύμφωνα με τη συνολική στρατηγική της, η οποία δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη καλά μελετημένων έργων και επιδιώκει τη συνεργασία στη διαδικασία ανάπτυξης. Η VSB Énergies Nouvelles εργάζεται επί του παρόντος για την ανάπτυξη 300 MW, κατανεμημένων σε 30 έργα. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη 500 MW ετησίως έως το 2025.