Αρχίζει το πρόγραμμα «ΝΗΣΟΣ» για Πράσινα Νησιά

Αρχίζει το πρόγραμμα «ΝΗΣΟΣ» για Πράσινα Νησιά
Πέμπτη, 07/09/2023 - 08:39

Η Χάλκη πρότυπο για την ενεργειακή αυτονομία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ηΕναρκτήρια Συνάντηση του ΈργουΝΗΣΟΣ(TAEDR-0537029), τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου). Πρόκειται για την Εμβληματική Δράση της χώρας μας με στόχο να αναπτύξει πλήρως“Πράσινα Νησιά”.

Τη συνάντηση χαιρέτισαν και συμμετείχαν με τοποθετήσειςτους οι κ.κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (εκ μέρους του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά), Κων/νος Ταρασλιάς Αντιδήμαρχος Ρόδου, Άγγελος Φραγκάκης, Δήμαρχος Χάλκης και Γιάννης Γλυνός, Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν γραπτώς οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Μίκα Ιατρίδου και Γεώργιος Νικητιάδης.

nisos2.jpg

Το έργο“ΝΗΣΟΣ”συντονίζεται από τονΔιευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ και Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο), Δρ. Ευάγγελο Μπεκιάρης, ενώ συμμετέχουν 2 ακόμα Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ (ΙΠΤΗΛ & ΙΔΕΠ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στο πλαίσιο του έργου, θα επιδιωχθεί ηπλήρης ενεργειακή αυτονομία των νήσων Χάλκη και Αντικυθήρων,με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας στο ακριτικό Καστελόριζο, αλλά και σε άλλα 5 ελληνικά νησιά.

Ευφυή ηλεκτρικά πατίνια, μετακίνηση με ασφάλεια

Στα πλαίσια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκεπιλοτική επίδειξη των ευφυών και ασφαλών ηλεκτροκίνητων πατινιώντου έργου (ΠΕΠ-Νοτίου Αιγαίου) ΝΕΜΟ. Τα πατίνια αυτά έχουν την δυνατότητα γεωεντοπισμού με ακρίβεια εκατοστών του μέτρου και αυτόματης προσαρμογής της ταχύτητας τους αναλόγως της θέσης τους στο δρόμο (με ταχύτητα 25km/h επί αστικού δρόμου, 15km/h επί ποδηλατόδρομου, 7km/h επί πεζοδρομίου, 0km/h εκτός αστικού ιστού). Παράλληλα διαθέτουν δυνατότητα φόρτισης μέσω ενσωματωμένου φωτοβολταϊκού πάνελ αλλά και αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών ρύπων και κλιματικών δεδομένων ενώ κινούνται.

Πρότυπο πράσινου νησιού η Χάλκη στην επόμενη 3ετία

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκετεχνική επίσκεψη στη νήσο Χάλκη,όπου στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί Διαδραστικό Πάρκο επίδειξης τεχνολογιών ΑΠΕ και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Άγγελος Φραγγάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Ρουσσάκης ξενάγησαν την κοινοπραξία στους χώρους τους οποίους πρόκειται να παραχωρήσει ο δήμος Χάλκης για την δημιουργία του Διαδραστικού Πράσινου Πάρκου, καθώς και στον πρωτότυπο σταθμό ΑΠΕ και τον στόλο ηλεκτροκίνητων οχημάτων και φορτιστών που ήδη λειτουργούν στο νησί, που αποτελεί GRECO – Island.

Το έργοΝΗΣΟΣθα μετατρέψει την Χάλκη, μέσα στην επόμενη τριετία, σε πρότυποΠράσινου Νησιούσε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, αναβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων, τονώνοντας το τουριστικό ενδιαφέρον και προστατεύοντας το οικοσύστημά της.

nisos1.jpg