HelleniQ Energy: Οι νέες κινήσεις στις ΑΠΕ και ο ρόλος της αποθήκευσης στις μεγάλες επενδύσεις

HelleniQ Energy: Οι νέες κινήσεις στις ΑΠΕ και ο ρόλος της αποθήκευσης στις μεγάλες επενδύσεις
Παρασκευή, 16/06/2023 - 06:33

Λόγω της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων μπαταριών.

Επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στις ΑΠΕ στο μέλλον δεν θα είναι βιώσιμες αν δεν συνδυάζονται με αποθήκευση ενέργειας προειδοποίησε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης επικεφαλής της HelleniQ Energy, προαναγγέλλοντας νέες επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις επόμενες εβδομάδες και θα αφορούν κυρίως νέα έργα και όχι εξαγορά υφιστάμενων ενώ οι κινήσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Όπως είπε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, λόγω της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων μπαταριών προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του τελευταίου διαστήματος δηλαδή της αποκοπής μεγάλων έργων προκειμένου να διασφαλίζεται η ευστάθεια του συστήματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης «να επενδύσουμε 500 εκατ. -1 δις ευρώ στην Ελλάδα σε έργα ΑΠΕ είναι πλέον επικίνδυνο αν δεν υπάρχουν μπαταρίες. Ήδη βλέπουμε να σβήνουν φωτοβολταϊκά τις ώρες της ημέρας με μεγάλη ηλιοφάνεια».

Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια να εγκαταστήσει συστήματα μπαταριών ισχύος 800-900 MW και βεβαίως θα συμμετάσχει στον πρώτο διαγωνισμό για τις μπαταρίες που θα προκηρύξει εντός των ημερών η ΡΑΑΕΥ.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, πάνω από 50% των επενδυτικών δαπανών της εταιρείας αφορούν πλέον την ανάπτυξη του πυλώνα της πράσινης ενέργειας και σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ απαιτούν λιγότερα κεφάλαια από την εταιρεία, καθώς είναι πολύ ευκολότερο να αναπτυχθεί με ελκυστικούς όρους δανεισμού αυτός ο πυλώνας.

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου το 2022 ήταν 341MWκαι προβλέπεται να αυξηθεί σε 356 MWεφέτος, 1 GWως το 2025 και 2 GWως το 2030. Το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που διαθέτει ο όμιλος ανέρχεται σε 3 GW.

Παράλληλα στους σχεδιασμούς του ομίλου είναι η εξαγορά έργων ΑΠΕ σε αρχικό στάδιο κατασκευής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπως και η επέκταση της δραστηριότητας του στην αγορά της Κύπρου.

Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της HelleniQ Energy, ο κ. Σιάμισιης προανήγγειλε παράλληλα τη δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας ισχύος 50 MW στο χώρο του διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Το έργο θα συμβάλλει τόσο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας και η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του έτους. Παράλληλα HelleniQ Energy μελετά τη δημιουργία ενός mega φωτοβολταικού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το οποίο με απευθείας γραμμή μεταφοράς θα τροφοδοτεί το τρίτο διυλιστήριο του ομίλου με ηλεκτρική ενέργεια. Το συγκεκριμένο έργο που βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο μελέτης και ωρίμανσης προβλέπεται ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί με την εγκατάσταση συστήματος μπαταριών, την παραγωγή υδρογόνου και την αξιοποίηση της αμμωνίας ώστε να εξασφαλίζει την τροφοδοσία του διυλιστηρίου με ηλεκτρική ενέργεια καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου καλύπτοντας ακόμη και το 100% των αναγκών του.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/06/2023 - 11:03