Χ. Ζερεφός: Ήλιος και Άνεμος εξασφαλίζουν ενέργεια στα νησιά

Χ. Ζερεφός: Ήλιος και Άνεμος εξασφαλίζουν ενέργεια στα νησιά
Παρασκευή, 23/12/2022 - 10:06

Εφικτή η αξιοποίηση της νησίδας Γυαλί στη Νίσυρο

Την ανάγκη απόλυτης απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.

«Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν αποφασίστηκε στις συνόδους του ΟΗΕ για το κλίμα και φοβάμαι πως δεν θα αποφασιστεί ούτε τα επόμενα χρόνια. Εμάς τους επιστήμονες μας ακούνε μόνο όταν προβλέπουμε κακά και όταν τα κακά είναι για να συμβούν την άλλη εβδομάδα, έπειτα μας ξεχνούν», υπογράμμισε ο κ Ζερεφός.

Αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας και ιδιαίτερα της νησιωτικής, αφού «είναι η χώρα με τους δύο ήλιους». Υποστήριξε οτι «ο ήλιος και ο άνεμος είναι υπεραρκετά για τη περιοχή ,μπορείτε να εξάγετε ενέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά, επικεντρώνοντας στην αξιοποίηση της ΝησίδαςΓυαλί της Νισύρου,θέμα το οποίο όπως είπε, θα εξεταστεί με τον δήμαρχο Χριστοφή Κορωναίο και με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του δήμου με την Ακαδημία Αθηνών τη Τετάρτη 21 Δεκέμβρη.

Θετικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας ως προς την αξιοποίηση της Γεωθερμίας είτε από το Ηφαίστειο είτε από ζεστές πηγές καθώς και στη χρήση ανεμογεννητριών.

«Αρκεί να υπάρξει σωστή ενημέρωση γιατί προέχει η προστασία των ανθρώπων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο κ. Ζερεφός.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/12/2022 - 10:18