Φωτοβολταϊκά σε στέγες και σε πάρκινγκ: Πώς κινείται η Ευρώπη

Φωτοβολταϊκά σε στέγες και σε πάρκινγκ: Πώς κινείται η Ευρώπη
Δευτέρα, 28/11/2022 - 06:41

Αρκετές χώρες, κυρίως η Γερμανία, έχουν ήδη αναθέσει στους κατασκευαστές νέων κτιρίων να ενσωματώσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα σχέδιά τους, όπως ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή.

Η Γαλλία ενέκρινε νομοθεσία που θα απαιτεί όλους τους χώρους στάθμευσης με περισσότερες από 80 θέσεις να έχουν στις οροφές τους ηλιακούς συλλέκτες. Αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που στο επίκεντρο είναι η εγκατάσταση πάνελ σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις και ορισμένες γεωργικές εκτάσεις.

Το Abensberg στη Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών πόλεων που έχουν πρωτοπορήσει σε εναλλακτικές λύσεις ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Η πόλη εστιάζει στην ηλιακή ενέργεια και φιλοδοξεί να είναι αυτάρκης σε ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030.

Αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας του Abensberg συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια δική τους ενεργειακή κοινότητα, που προσφέρει μέχρι στιγμής ηλεκτρική ενέργεια σε 1.700 καταναλωτές σε πολύ φθηνότερες τιμές από το κανονικό.

Στην Ελβετία, η εταιρεία Axpo σχεδιάζει ήδη την κατασκευή του επόμενου σταθμού ηλιακής ενέργειας στις Άλπεις. Η Axpo σχεδιάζει να εξαπλασιάσει την παραγωγή από τα σημερινά επίπεδα που είναι 0,2 GW σε περισσότερα από 1,2 GW έως το 2030. Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια παραγωγή περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων kWh ή στην ετήσια κατανάλωση περίπου 300.000 ελβετικών νοικοκυριών. Επίσης, εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε περίπου 1,5 δισ. Ελβετικά φράγκα για την επέκταση.