Νέα πνοή σε έργα ΑΠΕ - Τροπολογία δίνει εκτάσεις του υπουργείου Γεωργίας σε επενδυτές χωρίς δημοπρασία

Νέα πνοή σε έργα ΑΠΕ - Τροπολογία δίνει εκτάσεις του υπουργείου Γεωργίας σε επενδυτές χωρίς δημοπρασία
Παρασκευή, 24/06/2022 - 10:41

Σημαντικές εξελίξεις που θα δώσουν νέα πνοή σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα έρχονται από νέα τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία δίνει τη συνατότητα να παραχωρούνται εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε επενδυτές για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ έναντι τιμήματος και χωρίς δημοπρασία.

Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε εχθές στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την β’ φάση αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Πλέον, επενδυτές ΑΠΕ μπορούν να αξιοποιούν εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αποδίδοντας το σχετικό τίμημα στο Υπουργείο και χωρίς την υποχρέωση να μεσολαβήσει δημοπρασία για την απόκτηση δικαιωμάτων επί της έκτασης.

Η σχετική τροπολογία αναφέρει πως «με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση έναντι τιμήματος ακίνητα της περ. α της παρ. 1, ανεξαρτήτως έκτασης για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ή/και συστημάτων αποθήκευσης χωρίς δημοπρασία μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, στην οποία περιγράφεται το ακίνητο, κατά εμβαδόν, θέση και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς, εφόσον για τον σταθμό που θα εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη έκταση της οποίας ζητείται η παραχώρηση έχει εκδοθεί η οριστική προσφορά σύνδεσης η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον ενδιαφερόμενο. Η χρήση παραχωρείται στον αιτούντα για όσο χρόνο εξυπηρετείται ο σκοπός της παραχώρησης, με ανώτατο όριο τα σαράντα (40) έτη, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στην αίτηση».

Την Πέμπτη, οι Κώστας Σκρέκας, Άδωνις Γεωργιάδης, Λίνα Μενδώνη, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Γεωργάντας υπέγραψαν και κατέθεσαν τροπολογία με τίτλο: «Παραχωρήσεις ακινήτων για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Οι παραχωρήσεις αφορούν: εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ή/και συστημάτων αποθήκευσης, εναέριων (πυλώνες) ή υπογείων γραμμών ή υποσταθμών ή κέντρων υψηλής και υπερυψηλής τάσης ή άλλου είδους υποδομών για τη σύνδεση ΑΠΕ ή και για έργα επέκτασης συστήματος/δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών των αιολικών σταθμών.

Δείτε την τροπολογία

Τελευταία τροποποίηση στις 24/06/2022 - 10:54