Ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη ξεκινά τη λειτουργία του

Ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη ξεκινά τη λειτουργία του
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 24/06/2022 - 06:39

Ο κύβος ερρίφθη για το αιολικό πάρκο Piiparinmaki ισχύος 211 MW στη Φινλανδία, το οποίο ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του, σύμφωνα με τον ειδησιογραφικό ιστότοπο renews.biz.

Το αιολικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευασμένα μη επιδοτούμενα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη και αποτελεί βασικό πλεονέκτημα αιολικής ενέργειας στην περιοχή του Nord Pool παρέχοντας ζωτικής σημασίας υποδομές για τη στήριξη της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Η εταιρεία Glennmont δραστηριοποιείται στις περιοχές Kainuu και North Ostrobothnia και το συγκεκριμένο έργο έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τεχνολογία ανεμογεννητριών της Vestas, συμπεριλαμβανομένων 13 ανεμογεννητριών V150 4,2 MW και 28 ανεμογεννητριών V150 5,6 MW, σε ύψος κόμβου 150 μέτρων.

Η έναρξη της λειτουργίας του αιολικού πάρκου γίνεται σε μια εποχή που η κυβέρνηση της Φιλανδίας έχει ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ύψους 850 εκ ευρώ, προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατόν. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η φιλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι μαζί με την Εσθονία θα υλοποιούσαν ένα σχέδιο ενοικίασης τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου προκειμένου να επιταχύνουν την απεξάρτησή τους από τη Μόσχα. Μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η Φιλανδία θα καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών στην αγορά ενέργειας.

Πάντως εχθές η φιλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε και την κατασκευή εθνικού δικτύου μεταφοράς υδρογόνου, την οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η κρατική εταιρεία Gasgrid Finland Oy. «Το σχέδιο της Gasgrid αποτελεί μια εξαιρετική συνέχεια της αποφασιστικής ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι λύσεις που βασίζονται στο υδρογόνο μας επιτρέπουν να μειώσουμε τόσο τις εκπομπές όσο και την τιμή της ενέργειας. Ταυτόχρονα, βελτιώνουμε και την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτή η πρωτοβουλία θα βάλει τη Φινλανδία στην πρώτη γραμμή της οικονομίας του υδρογόνου», δήλωσε σχετικά η υπουργός Οικονομικών Annika Saarikko.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/06/2022 - 10:47