Ποιες ενεργειακές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «βάζουν» στο μικροσκόπιο την Ελλάδα

Ποιες ενεργειακές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «βάζουν» στο μικροσκόπιο την Ελλάδα
Πέμπτη, 23/06/2022 - 06:03

Το ενδιαφέρον ενεργειακών εταιριών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πρόδηλο, λόγω και των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εκδηλώθηκε ακόμη περισσότερο με την παρουσία εκπρόσωπων τους στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι.

Το προφίλ των εταιριών

Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα πρέπει να πάμε στο 2019, όταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την κοινοπραξία Masdar Taaleri Generation Doo – MTG. Όπως ανέφερε τότε η ΔΕΗ, «σύμφωνα με το MoU, τα δύο μέρη θα εξετάσουν τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Η ανάπτυξη των έργων θα γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Με βάση τους φιλόδοξους στόχους της Ελληνικής Κυβέρνησης για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν, μέσω της συνεργασίας τους, να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ τουλάχιστον 300 MW».

Η Masdar Taaleri Generation η οποία δραστηριοποιείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Ισπανία και Σερβία είναι κοινοπραξία της Masdar (50%) και της Taaleri Energia (50%). Η Taaleri Energia είναι μια εταιρεία ανάπτυξης έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας και διαχειριστής εταιρειών με έδρα τη Φιλανδία. Οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται και στη Μέση Ανατολή, με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, αλλά και στην Ιορδανία με ένα φ/β πάρκο 200MW.

Να σημειωθεί πως τo Μάιο 2021, η Masdar και η Taaleri Energia υπέγραψαν συμφωνία με τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Βασιλάκη για τη δημιουργία ηλιακού πάρκου στη Βοιωτία ισχύος 65 MW.Επιπλέον, η Masdar υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με την MOTOR OIL, σε σχέση με την ανάπτυξη έργων «πράσινης» ενέργειας, όπου στο επίκεντρο βρίσκονται τα υπέρακτια αιολικά.

Από την άλλη πλευρά, η ADNOC και η Motor Oil κατέληξαν σε συμφωνία σε σχέση με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την προμήθεια LNG στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό συγκαταλέγεται μια μελλοντική υπεράκτια εγκατάσταση αποθήκευσης LNG, καθώς και η συνεργασία με αφορμή την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG που αναπτύσσει η Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους.