Εργαλείο επιδοτήσεων της ενεργειακής ακρίβειας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης- Τι αλλάζει 

Εργαλείο επιδοτήσεων της ενεργειακής ακρίβειας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης- Τι αλλάζει 
Δευτέρα, 20/06/2022 - 07:33

Σε βασικό εργαλείο παροχής επιδοτήσεων των καταναλωτών για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια, που όπως όλα δείχνουν κάθε άλλο παρά προσωρινό χαρακτήρα έχει, αναδεικνύεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Με ρύθμιση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης διευρύνονται και με ενίσχυση από τον προϋπολογισμό ενώ διευρύνονται και οι κατηγορίες επιδοτήσεων που θα δίνει.

Ειδικότερα, το ΤΕΜ θα παρέχει επιδοτήσεις όχι μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο αλλά θα αποτελέσει και τη δεξαμενή για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής διευρύνονται τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο θα μεταφέρονται πλέον και τα έσοδα από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις των ΥΚΩ που στόχο έχουν να εξισορροπήσουν το κόστος της ενέργειας μεταξύ του ηπειρωτικού συστήματος και των νησιών και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν μειωθεί μετά την ολοκλήρωση κάποιων από τις διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ όπως των Κυκλάδων και της Μικρής Διασύνδεσης της Κρήτης, παραμένουν ίδιες συνεχίζοντας να επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Εσοδα και έξοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ειδικός λογαριασμός «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» διαχωρίζεται λογιστικά σε δύο Yπολογαριασμούς: α) Τον Υπολογαριασμό Εσόδων και β) τονΥπολογαριασμό Εξόδων.

Ο Υπολογαριασμός Εσόδων του ΤΕΜ έχει τις εξής εισροές:

• έσοδα από τον ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ)

• έσοδα από τον ειδικό λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

• έσοδα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό,

Ο Υπολογαριασμός Εξόδων του Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έχει τις εξής εκροές:

• τις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου,

• τα ποσά που αφορούν στο επίδομα θέρμανσης

• τα ποσά που αφορούν στο κόστος λειτουργίας τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης, μέχρι τη σύνδεσητης τηλεθέρμανσης του Δήμου με την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V

• τα ποσά που αφορούν στον ειδικό λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχώνηλεκτρικού ρεύματος

• τα ποσά που αφορούν στον ειδικό λογαριασμό για τη χορήγηση ενίσχυσης σε οικιακούς καταναλωτές λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα

• δράσεις που αφορούν στην απόσυρση και αντικατάσταση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών μέσω συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς,

Τα θέματα που αφορούν τις εκροές καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών.

Ετσι, ένας μηχανισμός που συστάθηκε το περασμένο φθινόπωρο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, λαμβάνει μια μακροπρόθεσμη προοπτική καταδεικνύοντας ότι το θέμα της ενέργειας και του αυξημένου κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έχει βάθος. Πρόκειται για μια «long time crisis» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Ανδρέας Σιάμισιης.