Γιατί είναι πιο φθηνή η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ 

Γιατί είναι πιο φθηνή η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ 
Δευτέρα, 20/06/2022 - 06:44
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν αλματώδη αύξηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης(ΔΑΠΕΕΠ), η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών έφθανε τα 4.381,18MW, ενώ των φωτοβολταϊκών τα 4.027,88MW.

Σύμφωνα με το διαχειριστή η υπόθεση διείσδυσης των ΑΠΕ για το έτος 2022 είναι για 1.900 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 910 MW για τα Αιολικά, 950 MW για τα Φωτοβολταϊκά.

ss

Τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας το κόστος παραγωγής από Α.Π.Ε είναι σαφώς μικρότερο από τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά. Επίσης, τονίζει πως «είναι σταθερό και γνωστό εκ των προτέρων διότι εξαρτάται μόνο από το κόστος των ανεμογεννητριών ή των φωτοβολταϊκών που καταβάλλεται στην αρχή της επένδυσης. Δεν αλλάζει κάθε μήνα, όπως συμβαίνει με το κόστος των ορυκτών καυσίμων». Επισημαίνει δε πως τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό επικαλείται έκθεση του διεθνούς οίκου Lazard που εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2021, όπου αναφέρει πως σε διεθνές επίπεδο πριν την ενεργειακή κρίση, κατά μέσο όρο: το κόστος των αιολικών πάρκων και των μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών ήταν 43 δολάρια/MWh, ενώ οι πιο ακριβές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής ήταν τα νέα πυρηνικά με 205 δολάρια/MWh, οι σταθμοί αιχμής φυσικού αερίου με 197 δολάρια/MWh, και οι ανθρακικοί σταθμοί με 130 δολάρια/MWh.

έρευνα της iWind Renewables, με τίτλο «Διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2021» παρατηρείται πως «σε περιόδους υψηλής διείσδυσης των αιολικών και των φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό σύστημα η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς μειώνεται αισθητά καθώς οι ΑΠΕ υποκαθιστούν αντίστοιχες ποσότητες ακριβότερων ορυκτών καυσίμων. Ο κύκλος εργασιών της χονδρεμπορικής αγοράς για το 2021 ήταν 6.3 δισεκατομμύρια ευρώ».

Αν έλειπαν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, η αντίστοιχη τιμή θα ήταν 8.8 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένος δηλαδή κατά 40%. Αυτό σημαίνει ότι η μεσοσταθμική ΤΕΑ για όλο το 2021 αν δεν υπήρχαν οι μεταβλητές ΑΠΕ θα ήταν αυξημένη κατά 46 €/MWh, επισημαίνεται στην έρευνα.

Το βασικό συμπέρασμα αναφορικά με το ποια είναι η επίδραση των ΑΠΕ στη διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και ποιες θα ήταν οι τιμές αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ είναι ότι «αν η διείσδυση των αιολικών και των φωτοβολταϊκών δεν ήταν στο σημερινό επίπεδο τότε η ενεργειακή κρίση όπως αποτυπώθηκε μέσω των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών προμήθειας του φυσικού αέριου θα έπληττε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο δε κύκλος εργασιών της χονδρεμπορικής αγοράς για το 2021 θα ήταν επιβαρυμένος κατά 2.5 δις ευρώ».