EDPR: 75% υψηλότερα από πέρυσι τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2022

EDPR: 75% υψηλότερα από πέρυσι τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2022
Τετάρτη, 04/05/2022 - 16:24
  • Τα EBITDA ανήλθαν σε €394 εκατ. (+46% ετησίως).

  • Η εταιρεία έχει προσθέσει συνολικά 465 MW σε αιολική και ηλιακή ισχύ.

  • Η αυξημένη χωρητικότητα οφείλεται κυρίως στην επιτυχή ενσωμάτωση των στοιχείων ενεργητικού της Sunseap, τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον το 3% του χαρτοφυλακίου του EDPR.

  • Η EDPR έχει ήδη εξασφαλίσει το 50% της στοχευόμενης χωρητικότητας για το Επιχειρηματικό Σχέδιο 2021-25 (+20 GW).

Η EDP Renewables (Euronext: EDPR), ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο, σημείωσε καθαρά κέρδη 66 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, 75% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από υψηλότερους φόρους, χρηματοοικονομικά και υψηλότερα ποσοστά μειοψηφίας, μεταξύ άλλων. Η EDPR κατέχει τώρα ένα χαρτοφυλάκιο λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων 14 GW, εκ των οποίων 13 GW πλήρως ενοποιημένα και 1,1 GW μετοχικά ενοποιημένα (Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, APAC και Offshore).

Για το πρώτο τρίμηνο του 2022, η EDPR πρόσθεσε συνολικά 465 MW αιολικής και ηλιακής ισχύος, εκ των οποίων τα 450 MW είναι πλήρως ενοποιημένα, συγκεκριμένα 46 MW στην Ευρώπη, 3 MW στη Βόρεια Αμερική και 401 MW στην Ασία-Ειρηνικό (APAC). Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 15 MW λόγω νέων ηλιακών έργων στο APAC. Οι προσθήκες χωρητικότητας προήλθαν κυρίως από την επιτυχή ενσωμάτωση των στοιχείων ενεργητικού της Sunseap από την APAC, τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον το 3% του χαρτοφυλακίου της EDPR. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2022 η EDPR είχε ισχύ 2,4 GW υπό κατασκευή, εκ των οποίων τα 1.569 MW αφορούσαν στην ξηρά αιολική ενέργεια και τα 805 στην ηλιακή τεχνολογία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, η EDPR παρήγαγε 9,2 TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας (αύξηση 14% σε ετήσια βάση), αποφεύγοντας 6 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2. Αυτή η διαχρονική εξέλιξη επωφελείται από τις προσθήκες χωρητικότητας τους τελευταίους 12 μήνες μαζί με έναν υψηλότερο ανανεώσιμο πόρο.

Επίσης, η EDPR πέτυχε συντελεστή φορτίου 35% (μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από το προηγούμενο οικονομικό έτος), αντανακλώντας δείκτη Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας 2% υψηλότερο από τον αναμενόμενο μακροπρόθεσμο μέσο συντελεστή ακαθάριστης ικανότητας (αύξηση 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντος Συμβούλου της EDP Renewables Miguel Stilwell d'Andrade: "Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τη σταθερή ανάπτυξή μας και την ισχυρή μας θέση ως ηγέτης στην παγκόσμια αγορά. Τώρα έχουμε πλατφόρμες σε όλες τις βασικές περιοχές ανάπτυξης, η ομάδα μας έχει γίνει ισχυρότερη και πιο συνεκτική και το 50% της δυναμικότητας που στοχεύουμε στο στρατηγικό μας σχέδιο για την περίοδο 2021-2025 έχει εξασφαλιστεί. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να ηγούμαστε στην ενεργειακή μετάβαση».