Πέφτουν οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης - Ανοδικά η βενζίνη

Πέφτουν οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης - Ανοδικά η βενζίνη
Πέμπτη, 14/03/2024 - 06:44

Η πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου στο 45%.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στα καύσιμα παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται στις χονδρικές τιμές αλλά και στις ανάλογες προβλέψεις για πτωτική πορεία των τιμών. Παρά το γεγονός ότι η τιμή των καυσίμων κίνησης παραμένει ψηλά με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Αττική να διαμορφώνεται στα 1,871 ευρώ το λίτρο, δεν φαίνεται να αποθαρρύνονται οι οδηγεί, καθώς η κατανάλωση κινείται ανοδικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με βάση σχετικές πληροφορίες τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η κατανάλωση ήταν αυξημένη στα καύσιμα κίνησης σε σχέση με πέρυσι. Κάτι στο οποίο συνέβαλλαν και οι καλές καιρικές συνθήκες ενώ τα δύο τριήμερα του Μαρτίου, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την κατανάλωση.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο θέρμανσης η κατανάλωση του οποίου έχει βουλιάξει αφού ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος και οι καταναλωτές δεν γέμισαν τις δεξαμενές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της αγοράς η πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου στο 45%.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η τιμή του κινείται πτωτικά και διαμορφώνεται στο 1,3 ευρώ ανά λίτρο στην Αττική. Σε αντίθεση με τα καύσιμα κίνησης που η τιμή τους παραμένει ψηλά. Ενδεικτικός είναι ότι με με βάση τις τιμές των καυσίμων που αποτυπώνονται στο παρατηρητήριο υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της Αττικής είναι στο 1,871 ευρώ ανά λίτρο, η μέση τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,064 ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ κίνησης στο 1,666 ευρώ ανά λίτρο. Οι τιμές των καυσίμων στην περιφέρεια είναι υψηλότερες με την ακριβότερη αμόλυβδη να πωλείται στις Κυκλάδες όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 2,129 ευρώ ανά λίτρο. Πάνω από 2 ευρώ και συγκεκριμένα στα 2,069 ευρώ ανά λίτρο παραμένει η μέση τιμή της αμόλυβδης στα Δωδεκάνησα, ενώ στα 2,2 ευρώ το λίτρο είναι η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων και στο 1,836 ευρώ ανά λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Η αμόλυβδη στις περισσότερες περιοχές κινείται πάνω από 1,9 ευρώ ανά λίτρο όπως για παράδειγμα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αρτας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κεφαλονιάς, που είναι μία ανάσα από τα 2 ευρώ, Λευκάδας, Μεσσηνίας κ.α.

Πάντως η αγορά εκτιμά ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν, προσδοκίες που τροφοδούνται και από το διεθνές κλίμα που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά για την πορεία της οικονομίας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά πετρελαίου δείχνουν πτωτικές, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές. Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η ανησυχία για την ζήτηση από την Κίνα και τις εκτεταμένες περικοπές της παραγωγής από τον ΟPEC+ λειτούργησαν επιβαρυντικά.