Τα πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας

Τα πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας
Τρίτη, 20/02/2024 - 06:30

Οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν έναν οικονομικά αποδοτικό, καθαρό τρόπο θέρμανσης, ψύξης, παραγωγής ζεστού νερού, ενώ βοηθούν το κλίμα και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη των απαραίτητων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια καλεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τις αντλίες θερμότητας. Το πρώτο βασικό βήμα θα πρέπει να είναι η άμεση δημοσίευση του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αντλίες θερμότητας.

Σχεδόν το 50% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη. Πάνω από το 70% εξακολουθεί να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι κυρίως εισαγόμενα. Οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν έναν οικονομικά αποδοτικό, καθαρό τρόπο θέρμανσης, ψύξης, παραγωγής ζεστού νερού, ενώ βοηθούν το κλίμα και την ευρωπαϊκή οικονομία. «Περίπου τρεις έως πέντε φορές πιο ενεργειακά αποδοτικοί από τους λέβητες αερίου, μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές ρύπων. Μαζί με τις ανακαινίσεις κτιρίων, οι αντλίες θερμότητας μπορούν επίσης να παρέχουν ασπίδα στους καταναλωτές έναντι των απρόβλεπτων λογαριασμών ενέργειας».

Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ για αντλίες θερμότητας

Αυτή τη στιγμή ο τομέας των αντλιών θερμότητας παρέχει περισσότερες από 161.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Ο οργανισμός επισημαίνει πως η διασφάλιση φιλόδοξων μακροπρόθεσμων πολιτικών για τις αντλίες θερμότητας είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση τόσο της ζήτησης για αυτές όσο και των επενδύσεων. Ωστόσο, η δημοσίευση του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την αντλία θερμότητας, το οποίο θα έδινε ένα σαφές μακροπρόθεσμο μήνυμα πολιτικής, έχει αναβληθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2024 για μετά τις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο του 2024.

Ο οργανισμός καλεί «τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βάλουν την «καθαρή» θέρμανση και ψύξη στην καρδιά του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης σήμερα για ένα φωτεινότερο αύριο». Οι κατασκευαστές αντλιών θερμότητας έχουν προγραμματίσει επενδύσεις 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν το 2023. Εκτιμούν, πως η ζήτηση για αντλίες θερμότητας, θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο. «Είναι ζωτικής σημασίας να τονωθεί η αγορά αντλιών θερμότητας με συνεχή δέσμευση στην τεχνολογία, σταθερές πολιτικές, ισχυρά συνεπή και μελλοντικά μέτρα και ένα περιβάλλον αγοράς διαμορφωμένο ώστε οι καθαρές τεχνολογίες να είναι οι πιο ελκυστικές από οικονομική άποψη», αναφέρει ο οργανισμός.