Νέο διαδραστικό εργαστήριο στο ΕΜΠ με τίτλο «Πράσινες Δεξιότητες: Διαμορφώνοντας το αύριο»

Νέο διαδραστικό εργαστήριο στο ΕΜΠ με τίτλο «Πράσινες Δεξιότητες: Διαμορφώνοντας το αύριο»
Δευτέρα, 12/02/2024 - 13:04

Τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά ζητήματα και η διαχείριση των αποβλήτων, έχουν διαμορφώσει, ειδικά στην Ευρώπη, νέες τάσεις και κατευθύνσεις όπως η κυκλική οικονομία ή η βιώσιμη ανάπτυξη ευρύτερα. Οι τάσεις αυτές, συνοδεύονται με πλήθος τεχνολογικών και οικονομικών προκλήσεων στους οργανισμούς και τα κράτη, τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν με νέες πολιτικές, στόχους και πολλές φορές θέσεις εργασίας.

Πολλοί οργανισμοί, όπως το World Economic Forum, τονίζουν ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας περισσότερο από το 40% του δυναμικού θα χρειαστεί εκ νέου εκπαίδευση. Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, η νέα κοινοτική στρατηγική για την κυκλική οικονομία αναμένεται να επιφέρει καθαρή αύξηση της απασχόλησης κατά περίπου 800.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της διανέοσις, 44.000 θέσης εργασίας μπορούν να προκύψουν κατόπιν εγχώριων επενδύσεων σε κλάδους της κυκλικής οικονομίας.

Αποτέλεσμα είναι ο μηχανικός του αύριο να χρειάζεται να διαθέτει νέες, πράσινες δεξιότητες, ώστε να ηγηθεί στις απαιτήσεις που επιτάσει η κοινωνία. Αυτό αναγνωρίζεται από εθνικούς και διεθνής φορείς, όπως η Ε.Ε., και προωθείτε μέσα από την χάραξη πολιτικής (πχ Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για Κυκλική Οικονομία) και από δράσεις κινητροδότησης (χρηματοδότηση νέων πράσινων θέσεων εργασίας).

Εσύ θέλεις να μάθεις για τις πράσινες δεξιότητες και τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να σταθείς απέναντι στις νέες απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης;

Τότε δήλωσε συμμετοχή στο διαδραστικό εργαστήριο με τίτλο «Πράσινες Δεξιότητες: Διαμορφώνοντας το αύριο» που θα διεξαχθεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και ώρες 14:00 - 19:00 στις Αίθουσες Πολυμέσων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΕΜΠ.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με θεματικές ομιλίες και συζητήσεις για τις νέες επαγγελματικές απαιτήσεις στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και θα ολοκληρωθεί με ένα δίωρο διαδραστικό εργαστήριο όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις μεθόδους Root Cause Analysis (RCA) και Life Cycle Analysis (LCA). Μεταξύ των θεματικών ομιλιών και του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί διάλειμμα για καφέ και δικτύωση.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα είναι το εξής:

14:00 - 14:30 Προσέλευση

14:30 - 14:40 Εισαγωγή και παρουσίαση διοργανωτών

14:40 - 14:55 Keynote Speech: Το Ευρωπαϊκό και θεσμικό πλαίσιο που μας κατευθύνει στις πράσινες δεξιότητες

14:55 - 15:10 Keynote Speech: Πράσινες δεξιότητες για πράσινες επιχειρήσεις

15:10 - 16:10 Πάνελ Συζήτησης: Οι νέες πράσινες δεξιότητες στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης

16:10 - 16:15 Συμπεράσματα και ευχαριστίες

16:15 - 16:45 Διάλειμμα, δικτύωση και snacks

16:45 - 18:45 Διεξαγωγή διαδραστικών εργαστηρίων για

  • Life Cycle Analysis (LCA)
  • Root Cause Analysis (RCA)

με την βοήθεια μεντόρων

18:45 - 19:00 Κλείσιμο εκδήλωσης

Η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν εγγραφής, ενώ οι θέσεις συμμετοχής στο διαδραστικό εργαστήριο είναι περιορισμένες. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

Η δράση συνδιοργανώνεται από τις φοιτητικές ομάδες envinow.gr και Mi.M.E.C. του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και υπό την αιγίδα της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του ΕΜΠ.