Τέλος χρόνου για την επιδότηση θέρμανσης με ρεύμα

Τέλος χρόνου για την επιδότηση θέρμανσης με ρεύμα
Τετάρτη, 17/01/2024 - 06:16

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της πλατφόρμας της επιδότησης θέρμανσης με ρεύμα έχει ξεκινήσει.

Μόλις το 30% των δυνητικών δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα έχουν υποβάλλει αιτήσεις μέχρι σήμερα ενώ η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της πλατφόρμας έχει αρχίσει.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myΘέρμανση, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι χθες το βράδυ ήταν 368.776. Και αυτό όταν σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα νοικοκυριά που θα μπορούσαν να ωφεληθούν με έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 45 ευρώ έως 480 ευρώ θα μπορούσαν να φτάσουν στα 1,2 εκατομμύρια.

Το αν γυρνούν την πλάτη τα νοικοκυριά στην έκτακτη αυτή ενίσχυση που αφορά την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2024, θα φανεί με τη λήξη των αιτήσεων και αν θα πυκνώσει ο ρυθμός υποβολής τους τις τελευταίες δύο ημέρες. Και με δεδομένο το άνοιγμα της πλατφόρμας στις 21 Δεκεμβρίου έγινε πολύ κοντά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Πάντως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι ίδια με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και άλλα καύσιμα, όπου ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.

Το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η ενίσχυση αφορά στις δαπάνες που θα γίνουν στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Μαρτίου 2024 και οι δικαιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε στους εκκαθαριστικούς, είτε στους έναντι μείωση από 45 έως 480 ευρώ.