Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα λίγο πριν τα χιόνια

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα λίγο πριν τα χιόνια
Δευτέρα, 08/01/2024 - 11:44

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο καιρός αλλάζει σηματικά, ο χειμώνας μπαίνει για το 2024 και δύο κύματα ψύχους θα επηρεάσουν τη χώρα μας αυτή την εβδομάδα.

Ο καιρός αλλάζει σηματικά, ο χειμώνας μπαίνει για το 2024 και δύο κύματα ψύχους θα επηρεάσουν τη χώρα μας αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας από αύριο Τρίτη. Όπως είναι φυσικό με την έλευση του χειμώνα αξάνεται το ενδιαφέρον για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα καταγράψει πτώση έως και 8 βαθμούς, ενώ οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 9 μποφόρ. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά.

Συγκεκριμένα, χιόνια αναμένονται στα ορεινά της Εύβοιας, στο Πήλιο, πολύ πιθανόν και στην Πάρνηθα, τόνισε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Το κρύο αναμένεται να είναι τσουχτερό και την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, ενώ το δεύτερο κύμα ψύχους αναμένεται την Παρασκευή 12/1, με τη θερμοκρασία να πέφτει κι άλλο και τους ισχυρούς ανέμους να επιστρέφουν στο Αιγαίο.

Οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα ορεινά της Αττικής, όπως επίσης και τα βόρεια προάστια, τα οποία δεν αποκλείεται να ντυθούν στα λευκά.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα σε Αθήνα και Ελλάδα

Μέσα σε αυτό το τοπίο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην Αττική το πετρελαίο θέρμανσης έχει σήμερα μέση τιμή στα 1,25 ευρώ το λίτρο. Η μέση πανελλαδική τιμή είναι 1,281 ευρώ το λίτρο.

Δείτε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα

etrelaio_thermansis_timi_simera_81.png

petrelaio_thermansis_timi_simera_811.png

Η τιμή του πετρελαίου το 2024

Παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να πιθανολογούν υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια αγορά έχει και πάλι πλημμυρίσει από ένα πλεόνασμα προσφοράς. Άλλωστε διαψεύδονται οι προβλέψεις περί αισθητής ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και οι φόβοι για εκτόξευσή τους εξαιτίας του νέου αραβοϊσραηλινού πολέμου.

Αναλυτές αμφιβάλλουν για το πόσο πιστά θα εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσες μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ την ίδια στιγμή που η παραγωγή αμερικανικού αργού έχει φτάσει στα 13,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας νέο επίπεδο-ρεκόρ.

Tο διεθνές καρτέλ πετρελαίου αντιμετωπίζει μια κίνηση εξισορρόπησης της προσφοράς από τις άλλες χώρες και ιδιαιτέρως από τις αμερικανικές βιομηχανίες που ενδιαφέρονται άμεσα για το ύψος των τιμών του «μαύρου χρυσού». Αυτό που είναι εμφανές είναι πως όσο εξωθεί ανοδικά τις τιμές ο ΟΠΕΚ μειώνοντας την παραγωγή, τόσο οι αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου αντιδρούν αυξάνοντας την προσφορά.

Σε ό,τι αφορά το νέο έτος, η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να σημειώσει νέα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για θέματα Ενέργειας. Σημαντική αναμένεται να είναι, άλλωστε, η συνεισφορά της Βραζιλίας αλλά και της Γουιάνας που ενισχύουν το κύμα νέου πετρελαίου από την αμερικανική ήπειρο. Και την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως θα επιβραδυνθεί η αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο ως άμεση συνέπεια της υποχώρησης που καταγράφει η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στο τρέχον έτος. Αναλυτές επισημαίνουν, βέβαια, ότι η αύξηση αυτή δεν είναι ούτε το 50% εκείνης που κατεγράφη στη διάρκεια του περασμένου έτους.