Επίδομα θέρμανσης: Ποια είναι τα λάθη που γίνονται συχνά στην αίτηση

Επίδομα θέρμανσης: Ποια είναι τα λάθη που γίνονται συχνά στην αίτηση
Πέμπτη, 30/11/2023 - 06:04

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη συμπλήρωση των αιτήσεων, όπως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παραστατικά γιατί ένα λάθος ΑΦΜ μπορεί να στερήσει μέρος από το επίδομα θέρμανσης από τον δικαιούχο.

Για οκτώ ακόμη ημέρες θα παραμείνει ανοιχτή με βάση την αρχική απόφαση η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί σχεδόν 815.000 αιτήσεις ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτήριων για οικογένειες με παιδιά ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει το 1,2 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ λανθασμένα στοιχεία ή αβλεψία στην καταγραφή του σωστού ΙΒΑΝ είναι τα πλέον συνήθη λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων για τη διεκδίκηση επιδόματος θέρμανσης για αυτό οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη συμπλήρωση των αιτήσεων, όπως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παραστατικά γιατί ένα λάθος ΑΦΜ μπορεί να στερήσει μέρος από το επίδομα θέρμανσης από τον δικαιούχο.

Όπως αν τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης αναγράφουν διαφορετικό ΑΦΜ (π.χ της/του συζύγου)από το φυσικό πρόσωπο που έχει ενταχθεί στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα στη διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να καταβληθεί το ποσό που δαπανήθηκε και το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με δύο τρόπους.

α) πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (8 Δεκεμβρίου 2023), να γίνει ανάκληση της αίτησης του δικαιούχου και να υποβάλει εκ νέου αίτηση η/ο σύζυγος με τους δικούς της/του TAXISnet κωδικούς.

β) αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, ο δικαιούχος μπορεί να ζητήσει από τον πρατηριούχο να αλλάξει τον ΑΦΜ αγοραστή και να δηλώσει της/του συζύγου.

Το πρόβλημα αυτό προκύπτει μόνο αν πρόκειται για παραστατικά που αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για τα λοιπά είδη καυσίμων θέρμανσης η διασταύρωση θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή των στοιχείων ελέγχεται η ορθότητά τους και αν είναι ακριβή και μάλιστα προβλέπονται και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης. Επιπλέον αν προκύψει η δήλωση ψευδών στοιχείων το φυσικό πρόσωπο αποκλείεται από τη χορήγηση επιδόματος μελλοντικά. Παράλληλα όμως δίνεται μια «δεύτερη ευκαιρία» σε αυτούς που απορρίπτονται από το σύστημα και αμφισβητούν τη διαδικασία αλλά και αυτούς που λαμβάνουν μικρότερο ύψος επιδόματος. Όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.) της Α.Α.Δ.Ε. μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Μητρώο και Επικοινωνία (επιλογή
«Ερωτήματα προς Α.Α.Δ.Ε.», θεματική κατηγορία «Επίδομα Θέρμανσης») μέχρι την 15η Ιουλίου 2024, στην οποία τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.

Για τα αιτήματα επανεξέτασης επιλαμβάνονται οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Γ.ΔΗΛ.Ε.Δ. και όπου απαιτείται, προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες επεξεργασίας δεδομένων, άλλως διαβιβάζουν τα αιτήματα επανεξέτασης των ενδιαφερόμενων στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ.

Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μετά τον έλεγχο και σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) επανεκκαθαρίζει την αίτηση και καταβάλλει τυχόν δικαιούμενο ποσό επιδόματος έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024.