Πως μειώνει την κατανάλωσης ενέργειας ο Όμιλος FOURLIS

Πως μειώνει την κατανάλωσης ενέργειας ο Όμιλος FOURLIS
Πέμπτη, 30/11/2023 - 06:23

Συνδυασμένες στρατηγικές έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες η TRADE LOGISTICS, η εταιρεία του Ομίλου FOURLIS για την αισθητή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της.

Η TRADE LOGISTICS διαθέτει την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη αποθήκη στην Ελλάδα και παρέχει υπηρεσίες logistics για την υποστήριξη των καταστημάτων ΙΚΕΑ και των καταστημάτων INTERSPORT & THE ATHLETE'S FOOT στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου FOURLIS.

Μέσα στο 2023 η TRADE LOGISTICS προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της και τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος. Μεταξύ άλλων προχώρησε:

-Στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού συστήματος 1MW στη στέγη της αποθήκης στο Σχηματάρι, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την μέθοδο του Net Metering (αυτοπαραγωγή).

-Στη μετατροπή διατάξεων υλικού σε όλους τους πίνακες διανομής ρεύματος της εταιρείας από εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, ώστε όλοι οι πίνακες να λειτουργούν βάσει του σύγχρονου προτύπου ΕΛΟΤ HD384.

-Στην ηλεκτρολογική αυτονόμηση των χώρων φορτοεκφόρτωσης στις ράμπες της αποθήκης, ώστε να φωτίζονται μόνο οι ράμπες που επιλέγονται να λειτουργήσουν.

-Στην λειτουργία νέων φωτιστικών οδοποιίας LED 80W και προβολέων LED 400W στον περιβάλλοντα χώρο, όπου το 60% του φωτισμού λειτουργούσε με φωτιστικά οδοποιίας ατμών νατρίου 250W και προβολείς γηπέδου ατμών νατρίου 1000W αντίστοιχα.

-Στην αντικατάσταση φωτιστικών τύπου καμπάνας ατμών νατρίου 250W με νέα φωτιστικά τύπου καμπάνας High Bay LED 100W, στα υψηλά τμήματα της αποθήκης.

-Στην ηλεκτρολογική αυτονόμηση χώρων την αποθήκης, στους οποίους λειτουργούν οι σταθμοί συσκευασίας του e-shop και των καταστημάτων της INTERSPORT, ώστε να περιορίζονται -στο βαθμό του εφικτού- οι ανάγκες φωτισμού τους.

-Στην κάλυψη διαφώτιστων στέγης με ειδικό ύφασμα, για τον περιορισμό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο κτίριο. Από μετρήσεις που έγιναν, προέκυψε ότι ποσοστό 50% της θερμότητας που εισέρχεται στο κτίριο προέρχεται από τα διαφώτιστα που καλύπτουν το 8% της στέγης του κτιρίου. Σε όλα τα διαφώτιστα τοποθετήθηκε ειδικό ύφασμα που μειώνει κατά 80% τη θερμότητα που εισέρχεται από εκείνα.