Έρχεται το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» - Ποιοι θα είναι δικαιούχοι

Έρχεται το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» - Ποιοι θα είναι δικαιούχοι
Παρασκευή, 01/09/2023 - 12:18

Μπορεί πολλά από τα προγράμματα Εξοικονομώ να ολοκληρώνονται στις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο νέα προγράμματα έρχονται σύντομα, όπως το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».

Σε φάση υλοποίησης αναμένεται να περάσει το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» μέσα στο επόμενο χρόνικο διάστημα. Πρόεκιται για ένα πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα να ανακαινιστούν κλειστά διαμερίσματα και να νοικιαστούν σε νέους. Βέβαια το πρόγραμμα έχει εξαγγελθεί από το 2022.

Το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, «Σπίτι μου».

Οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, αλλά σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί όταν είχε αρχικώς εξαγγελθεί το πρόγραμμα, για την επιδότηση του ιδιοκτήτη θα απαιτείται να έχει δηλώσει το σπίτι ως κενό στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και το συμβόλαιο ενοικίασης να είναι τουλάχιστον τριετές.

Η δαπάνη θα καλύπτεται σε ποσοστό έως 40%, με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ. Θα υπάρχει επίσης οικογενειακό όριο εισοδήματος.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο προβλέπεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με:

  • ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και
  • ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ,
  • ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.
  • Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.
  • Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με το ποσό να καλύπτει υλικά και εργασίες.
  • Σημειώνεται πως η επιδότηση φθάνει στο 40% της δαπάνης με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Στις 15 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2023».

Ολοκληρώνονται οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ 2023. Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Τα ποσοστά επιδότησης

-Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ενοικίαση.

-Ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ/οικογενειακό από 10.000 έως 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ενοικίαση.

-Ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ/οικογενειακό από 20.000 έως 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ενοικίαση.

-Ατομικό εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ/οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ενοικίαση.

-Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.

Οι προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

-Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

-Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

-Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο παρόν πρόγραμμα.

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

Αντικατάσταση κουφωμάτων.

Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων,

Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).