Έρχονται αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης - Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή 1,5 ευρώ

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης - Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή 1,5 ευρώ
Παρασκευή, 01/09/2023 - 11:55

Για το 2023-2024 είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά.

Ο Σεπτέμβριος μπήκε και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινά η συζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα και κυρίως την τιμή του. Τέτοιο καιρό πέρυσι η κουβέντα ήταν αν συμφέρει το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα, ωστόσο για το 2023-2024 είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά.

Οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζουν έντονες μεταβολές τον τελευταίο μήνα και δεν φαίνονται τάσεις για αποκλιμάκωση της τιμής. Άλλωστε τα νοικοκυριά εξακολουθούν να θερμαίνονται με πετρέλαιο και μάλιστα πέρυσι υπήρχε προτροπή να γυρίσουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο.

Ειδικά πέρυσι, είχε γίνει τριπλή παρέμβαση: Δόθηκε οριζόντια επιδότηση από τα διυλιστήρια, δεύτερη οριζόντια επιδότησης από το κράτος αλλά και το επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα μάλιστα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και πρόβλεψη για διπλασιασμό του επιδόματος σε περίπτωση εγκατάλειψης του φυσικού αερίου.

Για φέτος όλο το βάρος αναμένεται ότι θα πέσει στο επίδομα θέρμανσης καθώς εκεί υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης δεν αποκλεέιται να πάμε σε τιμές πέριξ του 1,5 ευρώ ανά λίτρο.

Ποιες αλλαγές έρχονται στο επίδομα θέρμανσης από το 2024

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν το 2024 στο επίδομα θέρμανσης, όπως αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων αλλά και αύξηση στα ποσά. Ωστόσο τις εξαγγελίες για τις τροποποιήσεις του επιδόματος προβλέπεται να κάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα από εβδομάδα

Με το ενεργό μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου να εξακολουθεί να καίει από χθες καθώς οι νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή ενισχύουν την ένταση της πυρκαγιάς, η κατεύθυνση της οποίας είναι ευμετάβλητη, συνεχίζεται για 14η ημέρα η μάχη κατάσβεσης με περαιτέρω αύξηση των επίγειων δυνάμεων στον Έβρο. Την ιδία ώρα, παραμένουν, δυστυχώς, δυσοίωνες οι προβλέψεις για να βρέξει στην περιοχή παρά το γεγονός ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ένα ισχυρό σύστημα κακοκαιρίας δείχνει να επηρεάζει όλη τη χώρα.

Στην τελευταία του ανάρτηση το meteo αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από το συνολικό ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπει το αριθμητικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι την Τρίτη 5/9, φαίνεται ότι η περιοχή του Έβρου θα είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας μας που δεν θα δεχθεί βροχοπτώσεις».

Η εξέλιξη του καιρού από σήμερα

Ανησυχητική παραμένει η πρόγνωση για ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο έως και τα επτά μποφόρ μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Μάλιστα, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο θα διατηρηθούν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 5 Αυγούστου, ενώ θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα και τα νησιά του Ιονίου (από τη Δευτέρα).

Σήμερα Παρασκευή (1/9), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και ίσως λίγες βροχές μικρής διάρκειας στην κεντροανατολική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά της εποχής.

Το Σαββατοκύριακο (2-3/9), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με βασικές εντάσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Στο Αιγαίο είναι πιθανό η έντασή τους να φθάσει και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Γενικά, ο καιρός κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής θα είναι καλός, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ωστόσο το σκηνικό αλλάζει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Κάπως έτσι, η ζέστη των προηγούμενων ημερών θα δώσει τη θέση της σε μία φθινοπωρινή κακοκαιρία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, πιο σημαντικά τα δυτικά, τα κεντρικά και τα ηπειρωτικά τμήματα, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και διαρκέσει, τουλάχιστον, έως την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

«Από τις αρχές της άλλης εβδομάδας, δηλαδή τη Δευτέρα και στη συνέχεια, περιμένουμε μια ιδιαίτερα σημαντική κακοκαιρία. Θα θυμίσει ο καιρός προχωρημένο φθινόπωρο, δηλαδή Οκτώβριο – Νοέμβριο. Θα έχουμε πολλές βροχές, επικίνδυνες βροχές, δεν αποκλείεται να έχουμε και πλημμυρικά επεισόδια. Η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα. Θα χτυπήσει ολόκληρη τη χώρα. Είναι ένα «κύμα» κακοκαιρίας, το οποίο θα ξεκινήσει από τα Βαλκάνια και θα καταλήξει προς τα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου» είπε στο OPEN.