Με τη βενζίνη στα 2 ευρώ οι διακοπές του Αυγούστου

Με τη βενζίνη στα 2 ευρώ οι διακοπές του Αυγούστου
Τρίτη, 01/08/2023 - 08:07

Μια ανάσα από τα δύο ευρώ το λίτρο κινείται η μέση τιμή της βενζίνης επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Την ώρα που ξεκινούν για την πλειοψηφία των Ελλήνων οι διακοπές του Αυγούστου τα καύσιμα έχουν πάρει πάλι την ανηφόρα ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές της χώρας τα 2 ευρώ.

Η Ελλάδα, εν μέσω θέρους και ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, παραμένει σταθερά μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών της Ευρώπης στα καύσιμα.

Την εβδομάδα που πέρασε είχε για άλλη μια φορά την τρίτη ακριβότερη τιμή μετά την Ολλανδία και τη Δανία ενώ η τιμή αυξάνεται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης ην Κυριακή 30 Ιουλίου η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν στο 1.942 ευρώ ανά λίτρο, η αμόλυβδη 100 οκτανίων στο 2,117 ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ κίνησης στο 1,651 ευρώ ανά λίτρο

Η εβδομαδιαία μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,935 ευρώ ανά λίτρο, της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,109 ευρώ ανά λίτρο και στο ντίζελ κίνησης στο 1,642 ευρώ ανά λίτρο.

Την εβδομάδα που τελείωσε στις 21 Ιουλίου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν ακόμη χαμηλότερα στο 1,891 ευρώ ανά λίτρο, της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,077 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίμησης στο 1,607 ευρώ ανά λίτρο.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η μέση πανελλαδική τιμή ήταν για την απλή αμόλυβδη στο 1,867 ευρώ ανά λίτρο, για την αμόλυβδη 100 οκτανίων στο 2,053 ευρώ ανά λίτρο και για το ντίζελ κίνησης στο 1,578 ευρώ ανά λίτρο.

Ετσι, μέσα σε έναν μήνα οι οδηγοί πληρώνουν ακριβότερα κατά 4% την αμόλυβδη 95 οκτανίων, κατά 3,1% την αμόλυβδη 100 οκτανίων.

Πάντως, σε πολλές περιοχές η τιμή έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ. Με βάση τις τιμές της Κυριακής 30 Ιουλίου του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, η ακριβότερη τιμή βενζίνης καταγράφηκε στις Κυκλάδες όπου έφτασε στα 2,178 ευρώ ανά λίτρο, στα Δωδεκάνησα (2,091 ευρώ το λίτρο), στην Κεφαλονιά 2,019 ευρώ ανά λίτρο, στην Ευρυτανία στα 2,004 ευρώ ανά λίτρο. Η αυξητική τάση φαίνεται από το κλείσιμο της εβδομάδας, την Παρασκευή 28 Ιουλίου, όπου η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες ήταν στα 2,174 ευρώ ανά λίτρο, στα Δωδεκάνησα στα 2,075 ευρώ ανά λίτρο, στην Κεφαλονιά στα 2,014 ευρώ ανά λίτρο, στην Ευρυτανία στα 2,002 ευρώ ανά λίτρο και στη Λευκάδα στα 2,023 ευρώ ανά λίτρο.

Μπορεί στην εγχώρια αγορά οι τιμές των καυσίμων να σχετίζονται ως ένα βαθμό με την κατανάλωση ωστόσο η εικόνα διεθνώς είναι ότι οι τιμές παγκοσμίως έχουν πάρει την ανηφόρα.

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να ασκεί πίεση η τιμή της βενζίνης σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στα ύψη. Όπως έγραφε την περασμένη εβδομάδα το πρακτορείο
Bloomberg, τα futures της βενζίνης αυξήθηκαν σε υψηλό εννέα μηνών στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η διεθνής αγορά αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω των απροσδόκητων προβλημάτων σε πολλά διυλιστήρια, καθώς και των μειωμένων αποθεμάτων σε κύρια αποθεματικά κέντρα όπως αυτά του Κόλπου του Μεξικού και της Σιγκαπούρης.
Τα χαμηλά αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές-κλειδιά έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται πιο γρήγορα από τις αντίστοιχες του αργού, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στις αντλίες των πρατηρίων.

Παράλληλα, στην αγορά της Σιγκαπούρης, η μείωση των κινεζικών εξαγωγών έχει επιβαρύνει την αγορά. Σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, η έλλειψη βενζίνης μεταφράζεται ως υψηλότερο κόστος για τις κυβερνήσεις και τις επιδοτήσεις τις οποίες προσφέρουν στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.