«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Πώς θα δουν οι δικαιούχοι τα αποτελέσματα

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Πώς θα δουν οι δικαιούχοι τα αποτελέσματα
Τετάρτη, 26/07/2023 - 12:05

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα μέσω του νέου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και τώρα έρχονται τα τελικά αποτελέσματα με τους δικαιούχους.

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», καθώς τώρα έρχονται τα τελικά αποτελέσματα με τους δικαιούχους. Εγκρίθηκαν περίπου 1 στις 3 αιτήσεις, ξεπερνώντας τις 95.000 σε αριθμό, καλύπτοντας ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 99.984.006 ευρώ.

Για το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα, έχει δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα από την κυβέρνηση. Επομένως, αυτό που έχεις να κάνεις αρχικά, είναι να επισκεφτείς το allazothermosifona.gov.gr.

  • Στο κάτω αριστερά μέρος της σελίδας θα βρεις σε πράσινο φόντο το κουμπί: «Είσοδος στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Αιτήσεων».
  • Αυτόματα, οδηγεί στη σελίδα εισόδου του TaxisNet. Εδώ είναι απαραίτητο το όνομα χρήστη και ο κωδικός.
  • Στη συνέχεια ανοίγει η προσωπική καρτέλα. Εκεί φαίνεται το στάσιο της αίτησης και η πλατφόρμα αναφέρει αν έχει εγκριθεί ή όχι.

Για το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» ισχύει η έκδοση επιταγών. Στην περίπτωση της επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα, εκδίδονται δυο vouchers. Το πρώτο voucher χρησιμοποιείται για την αγορά του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα ενώ το δεύτερο, μπορεί προαιρετικά να επιδοτήσει τη δαπάνη όλων των απαραίτητων εργασιών για τη σωστή τοποθέτησή του, την απεγκατάσταση του παλιού ηλεκτρικού και την εγκατάσταση του νέου ηλιακού, τα εξαρτήματα που θα χρειαστούν κ.α.

Τα vouchers αυτά, φέρουν τη μορφή κωδικών. Ειδικότερα, πρόκειται για μοναδικούς κωδικούς που θα φύγουν στο email του δικαιούχου και στο κινητό με SMS. Η επιδότηση ξεκινάει από 50% ενώ μπορεί να φτάσει έως και το 60% του συνολικού κόστους.

Ειδικά για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί το μέγιστο να ανέλθει στα 970 ευρώ. Το δεύτερο voucher, αυτό της εγκατάστασης/απεγκατάστασης μπορεί να φτάσει έως 150 ευρώ.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Το κόστος και η εγκατάσταση

Μόνο το στήσιμο της βάσης του ηλιακού κοστίζει 100 με 150 ευρώ στην τελική του θέση και όχι μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση που θα τον καθιστά έτοιμο προς χρήση. Για παράδειγμα την εγκατάσταση ηλιακού διπλής ενέργειας σε ένα διαμέρισμα 3ου ορόφου σε πολυκατοικία 5 ορόφων το συνολικό κόστος κυμαίνεται πάνω από 500 ευρώ καθώς μπορεί να προκύψουν έξτρα κόστη.

Από την άλλη, για την περίπτωση όπου η πολυκατοικία έχει ταράτσα, θα πρέπει να υπολογιστεί η απόσταση από την ταράτσα έως την οικία