ΥΠΕΝ: Παρατείνεται κατά ένα μήνα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

ΥΠΕΝ: Παρατείνεται κατά ένα μήνα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
Παρασκευή, 19/05/2023 - 09:16

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση, κατά ένα μήνα, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, της προθεσμίας που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά στα ευάλωτα νοικοκυριά (που ανήκουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ), άλλα 100 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες και τα υπόλοιπα 432 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες εισοδηματικές κατηγορίες. Ειδικά για τις πολυκατοικίες, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται τρεις εργάσιμες ημέρες μετά τη λήξη της υποβολής αιτήσεων για μονοκατοικίες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία που θα πρέπει να υφίσταται κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Η κύρια χρήση της κατοικίας καταγράφεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του χρήστη εντός των τελευταίων τριών ετών, με προτεραιότητα το έτος αναφοράς (φορολογικό έτος 2020), ενώ δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης, ούτε κατοικίες με ενεργή αίτηση είτε στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» είτε στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Τελευταία τροποποίηση στις 19/05/2023 - 09:25