Κλιματιστικά: Πότε και πώς «δουλεύουν» για θέρμανση το χειμώνα

Κλιματιστικά: Πότε και πώς «δουλεύουν» για θέρμανση το χειμώνα
Κυριακή, 25/09/2022 - 07:59

Λανθασμένη η αντίληψη πως εάν είναι αναμμένα τα κλιματιστικά όλη μέρα καίνε πολλή ενέργεια.

Πρακτικές συμβουλές για τη θέρμανσή μας το χειμώνα έδωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Θάνος Τοτικίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και σημείωσε, ιδιαίτερα για τα κλιματιστικά, ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη πως, εάν είναι αναμμένα, όλη μέρα καίνε πολλή ενέργεια.

Συγκεκριμένα, ο ενεργειακός επιθεωρητής, Θάνος Τοτικίδης, αρχικά τόνισε πως η χρήση κλιματιστικού, συγκεκριμένα νέου τύπου, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη φθηνότερη πηγή ενέργειας, και συγκεκριμένα κατά 35% φθηνότερο από το φυσικό αέριο.

Σημείωσε πως όταν η θερμοκρασία έξω είναι το λιγότερο έως 5 βαθμούς μπορούμε να ρυθμίζουμε τα κλιματιστικά στους 18 βαθμούς, και όταν πέφτει κάτω των 5 βαθμών έξω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο.

«Το πετρέλαιο φέτος είναι το φθηνότερο μέσο θέρμανσης» δήλωσε ο κ. Τοτικίδης και πρόσθεσε πως είναι κατά 15% φθηνότερο από το φυσικό αέριο.

Ερωτώμενος για τη δυνατότητα επιστροφής και πάλι στο πετρέλαιο πολυκατοικιών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο εξήγησε πως είναι κάτι πολύ εύκολο, εφόσον δεν έχουν πετάξει τον καυστήρα, αλλά και η εγκατάσταση ενός νέου έχει χαμηλό κόστος.

Αναφορικά με τα κλιματιστικά, ξεκαθάρισε πως η αντίληψη πως εάν είναι αναμμένα όλη μέρα καίνε πολλή ενέργεια, είναι λανθασμένη.

«Αν το αφήσετε όλη μέρα στους 18 βαθμούς θα έχετε την ίδια αίσθηση θέρμανσης, όπως όταν το έχουμε στους 25 με 27 βαθμούς, χωρίς ωστόσο την αίσθηση ξηρασίας και θα έχετε μειωμένη κατανάλωση».