Ανακαινίζω-Ενοικιάζω: Οι δικαιούχοι της επιδότησης

Ανακαινίζω-Ενοικιάζω: Οι δικαιούχοι της επιδότησης
Πέμπτη, 15/09/2022 - 12:42

Δύο προγράμματα, το Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους ηλικίας 18-29 ετών και το Ανακαινίζω-Ενοικιάζω για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στόχος, δήλωσε ο υπουργός, είναι να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης, κλιματισμού.

Το Εξοικονομώ-Ανακαινίζω

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, από ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μπορούν να επωφεληθούν 20.000 νέοι 18-39 ετών με παλαιές κατοικίες. Θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Προβλέπει χρηματοδότηση €25.000 (Εξοικονομώ) και €10.000 (Ανακαινίζω).

Για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους προσφέρεται στο «Εξοικονοµώ» άτοκος δανεισµός και στο «Ανακαινίζω» χαμηλότοκος δανεισμός µέχρι €7.000.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις:

Εξοικονοµώ: Έως €50.000 οικογενειακό εισόδημα, για ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο ακίνητο.

Ανακαινίζω: Έως €20.000 οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο. Πλήρης κυριότητα ή επικαρπία για ενοικιαζόμενο ακίνητο.

Σε ό,τι αφορά την κατοικία, οι προϋποθέσεις είναι: Μονοκατοικία ή µεµονωµένο διαμέρισμα, υφίσταται νόμιμα και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα/ο, χρησιμοποιείται ή θα αποκτήσει χρήση κύριας κατοικίας από το νέο ή τρίτο πρόσωπο, είναι κατηγορίας Γ’ ή και χαμηλότερης βάσει του A’ Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).

Πρόγραµµα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια

Επιδότηση έως 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως €10.000.

Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών που:

είναι έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα,

ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας

οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως €40.000 και ακίνητη περιουσία έως €300.000

η κατοικία να µην ήταν δηλωμένη α' κατοικία, ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/09/2022 - 13:52