Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Η επιδότηση για τους δικαιούχους - Έρχεται το νέο πρόγραμμα

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Η επιδότηση για τους δικαιούχους - Έρχεται το νέο πρόγραμμα
Τρίτη, 13/09/2022 - 06:32

Με σκοπό να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, το υπουργείο Ενέργειας προωθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά ακατοίκητα κτίρια επειδή υπάρχουν κληρονομικές διαφορές με αποτέλεσμα αυτά να μένουν αναξιοποίητα και να τα παίρνουν κατασκευαστές με σκοπό να γίνουν πολυκατοικίες, όπου τα διαμερίσματα είναι απλησίαστα για νέους ανθρώπους, λόγω του κόστους. Με σκοπό να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, το υπουργείο Ενέργειας προωθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το θέμα είναι να μη γίνουν γρήγορες κινήσεις αλλά να δοθεί προοπτική στους νέους ανθρώπους ώστε μέσα από ένα πρόγραμμα να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές τόνισε στο iEnergeia.gr ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του ελληνικού ινστιτούτου παθητικού κτιρίου.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε το εξοικονομώ στις κατοικίες σαν ένα πρόγραμμα που θα μας λύσει όλο το πρόβλημα, αλλά σαν ένα πρόγραμμα καλής πρακτικής που θα δείξει στην κοινωνία πως πρέπει να γίνονται οι αναβαθμίσεις». Σημείωσε μάλιστα πως φέτος το υπουργείο Ενέργειας προτίμησε να βάλει 80.000 υποψήφιους με μικρό αριθμό παρεμβάσεων στα σπίτια, παρά να βάλει 40.000 οι οποίοι θα κάνουν ριζική ανακαίνιση των σπιτιών τους. «Εκτιμώ ότι οι παρεμβάσεις θα είναι ποιοτικά σε χαμηλότερο επίπεδο ενώ μεγάλο μέρος των αιτήσεων δεν θα υλοποιηθούν, επειδή άλλαξαν οι τιμές των υλικών», προσθέτει.

Τέλος, για το ζήτημα των πολυκατοικιών ανέφερε πως λίγες πολυκατοικίες μπήκαν στο πρόγραμμα Εξοικονομώ τόσο στην Αθήνα, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές και οι λόγοι είναι πολλοί. Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο κ. Παλλαντζάς οι λόγοι είναι «η κακή ενημέρωση, το γεγονός πως είναι πολύ δύσκολο στην πολυκατοικία να συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες εάν δεν τους δώσεις ένα παραπάνω κίνητρο, ενώ ένας άλλος λόγος είναι ότι υπάρχει γραφειοκρατία. Πετυχημένα προγράμματα είχαμε όταν έγιναν προγράμματα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό με 100% επιδότηση, όπως έγινε στη Βουλγαρία και στην Ιταλία».