Αντλία θερμότητας: Κόστος επένδυσης, τα υπέρ και τα κατά

Αντλία θερμότητας: Κόστος επένδυσης, τα υπέρ και τα κατά
Τρίτη, 13/09/2022 - 06:49

Το υψηλό κόστος επένδυσης είναι ένα από τα μειονεκτήματα της αντλίας θερμότητας. Θεωρείται ότι αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση.

Με την ενεργειακή κρίση να έχει ανατρέψει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τη θέρμανση και χιλιάδες καταναλωτές, ιδιαίτερα δε όσοι έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο, να βρίσκονται σε απόγνωση μπροστά στον δύσκολο χειμώνα, η αναζήτηση εναλλακτικών και πιο οικονομικών λύσεων είναι μονόδρομος.

Η αντλία θερμότητας, ένας τρόπος θέρμανσης είναι πολύ συνηθισμένος στην κεντρική Ευρώπη και γενικότερα σε περιοχές που έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, θεωρείται ότι αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση παρά το κόστος υψηλής επένδυσης, όπως προκύπτει και από μελέτη που διεξήγαγε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

Τι είναι η αντλία θερμότητας και πώς λειτουργεί

Η αντλία θερμότητας είναι μία ηλεκτρική συσκευή που αφαιρεί θερμότητα από ένα χώρο ή από το περιβάλλον και τη μεταφέρει σε κάποιον άλλο. Εναλλάσσει, δηλαδή, τον κύκλο ψύξης του συστήματος με αποτέλεσμα να δίνει ζεστό ή κρύο αέρα ή άλλο μέσο μεταφοράς θερμότητας ή ψύχους ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου.

Ειδικότερα η αντλία θερμότητας είναι ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για θέρμανση και ζεστό νερό. Μεταφέρει τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος στην οικία μέσω υδραυλικού συστήματος νερού, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil, και σώματα καλοριφέρ.

Κατά πόσο όμως συμφέρει στην παρούσα συγκυρία και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αντλίας θερμότητας. Στο ερώτημα αυτό απαντά στο iEnergeia.gr ο μηχανικός, Νίκος Κόγιας, υπεύθυνος του τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της εταιρείας Economy.

Υπάρχει ένας κανόνας απαράβατος για να είναι αποδοτικό οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης και αυτό είναι η μόνωση του σπιτιού, σημειώνει πριν αναφερθεί στις αντλίες θερμότητας.

Ένα μη μονωμένο σπίτι θα έχει απώλειες θερμότητας και ψύξης είτε χρησιμοποιεί αντλία θερμότητας είτε πετρέλαιο είτε οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ή καύσιμο για τη θέρμανση. Το υψηλό κόστος επένδυσης είναι ένα από τα μειονεκτήματα της αντλίας θερμότητας όπως και το γεγονός ότι χρειάζεται χώρος για την εγκατάσταση του μηχανήματος, που δεν είναι εύκολο να τοποθετηθεί σε ένα πολύ μικρό μπαλκόνι διαμερίσματος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αναλυτικά, τα υπέρ και τα κατά της αντλίας θερμότητας είναι:

-Για ένα διαμέρισμα περίπου 100 τ.μ. το κόστος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 6.000 ευρώ και με την εγκατάσταση το κόστος αυτό φτάνει στα 7.000 ευρώ. Πρόκειται για μία μέση τιμή, καθώς ανάλογα με την αντλία που θα διαλέξει κάποιος (μάρκα, χώρα κατασκευής κλπ) το κόστος μπορεί να κυμανθεί από 5.000 ευρώ έως και 9.000 ευρώ.

Η απόσβεση με τα σημερινά δεδομένα γίνεται σε επτά με οκτώ χρόνια. Ωστόσο αν συνδυαστεί με φωτοβολταϊκό η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει και σε τρία χρόνια.

-Η αντλία θερμότητας δουλεύει συνέχεια. Για να επιτευχθούν οι βαθμοί απόδοσης πρέπει να είναι ανοιχτή καθόλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου εφόσον μιλάμε για θέρμανση. Ο βασικός λόγος είναι ότι θέλεις να κλείσεις τη θέρμανση στο σπίτι και η αντλία να μην κλείνει και ανοίγει συνέχεια. Να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερους ψυκτικούς κύκλους.

-Η αντλία θερμότητας απαιτεί χώρο για αυτό και κυρίως επιλέγεται από καταναλωτές που έχουν μονοκατοικίες. Σε ένα μπαλκόνι διαμερίσματος χρειάζεται ένας εύλογος χώρος 1,20 μέτρων πλάτους.

-Συνδέεται εύκολα με τα υπάρχοντα θερμαντικά σώματα. Εννέα στις δέκα φορές δεν υπάρχει πρόβλημα. Ειδικά στα μονοσωλήνια δίκτυα που έχουν τα καινούργια κυρίως σπίτια με την ενδοδαπέδια θέρμανση εκεί η διαδικασία είναι πολύ απλή.

-Η αντλία παράγει ζεστό νερό, αλλά δεν είναι λέβητας να το κάνει από μόνη της. Μπορεί να το κάνει σε συνδυασμό με μπόιλερ και μεγάλη σερπαντίνα, λύση που απαιτεί όμως χώρο και μεγάλο λεβητοστάσιο. Είναι οι λύσεις που δίνουμε κυρίως στις μονοκατοικίες και όχι στα διαμερίσματα.

-Υπάρχουν πλέον ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας για αντλία θερμότητα. Συνδυάζουν ήλιο, ρεύμα και αντλία θερμότητας.

-Ο βαθμός απόδοσης σε ιδανικές συνθήκες κυμαίνεται από τρία έως τέσσερα. Για να παραχθεί ενέργεια έξι κιλοβάτ για τη θέρμανση με την αντλία θερμότητας καταναλώνονται τρία κιλοβάτ.

-Η αντλία θερμότητας θέλει λίγη ηλεκτρική ενέργεια για να δώσει περισσότερη ενέργεια θέρμανσης.

-Σε μια πορεία προς την πράσινη μετάβαση είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει πολύ μικρό ενεργειακό αποτύπωμα.

-Πολύ αποδοτικό και είναι το σύστημα με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας που υπάρχει σήμερα. Αν συγκρίνεις πετρέλαιο, φυσικό αέριο και αντλία θερμότητας είναι το πιο φθηνό μέσο για να θερμάνεις ένα σπίτι.

-Υπάρχει μεγάλη γκάμα από μάρκες και μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει ανάμεσα σε καλά προϊόντα.

-Το κόστος συντήρησης είναι εξαιρετικά χαμηλό. Σε ετήσια βάση γίνεται μια συντήρηση κυρίως για καθαρισμό και για να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής της αντλίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2022 - 08:05