ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: 13ος Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου ΔΕΗ «Μνήμες Λιγνίτη»

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: 13ος Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου ΔΕΗ «Μνήμες Λιγνίτη»
Παρασκευή, 12/08/2022 - 13:57

Από το 2009 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η ΔΕΗ Α.Ε, στο πλαίσιο πάντα της άριστης συνεργασίας που χαρακτηρίζει την παράλληλη πορεία τους, κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανό έναν θεσμό που ξεκίνησε ως μια απλή αθλητική διοργάνωση και έφθασε να αποτελεί έναν θεσμό γνωστό και αναγνωρισμένο από το Πανελλήνιο.

Σταθερά και δυνατά: εργαζόμενοι, τοπική κοινωνία, φορείς, πλήθος αθλητών και αθλητικών σωματείων επικρότησαν και στήριξαν την από κοινού προσπάθειά μας, σηματοδοτώντας ότι οι «Μνήμες Λιγνίτη» θα καθίσταντο θεσμός γνωστός στο Πανελλήνιο.

Μέχρι στιγμής, όλες οι συνδιοργανώσεις «Μνήμες Λιγνίτη» ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, δικαιώνοντας απολύτως τον αρχικό στόχο: Να καθιερώσουμε μια εκδήλωση, ένα γεγονός που θα τιμά τους λιγνιτωρύχους. Αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτούς που συνεχίζουν και σήμερα να κάνουν το ίδιο, κάτω από σκληρές, αντίξοες, απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνθήκες. Αυτούς που εργάζονται με ζήλο, αυταπάρνηση και συνέπεια.

Το 2020 η διοργάνωση «πήρε αναβολή» εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα όσα ισχύουν και τους κανονισμούς-οδηγίες που έχουν δοθεί, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να προκηρύξουμε τον 13ο Αγώνα που είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Με αρκετή εμπειρία πλέον και με την αγάπη του κόσμου να ανεβάζει τον πήχη της διοργάνωσης, Σπάρτακος και ΔΕΗ αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση του 13ου αγώνα την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, με ακόμα μεγαλύτερους στόχους, περισσότερο μεράκι και θετική διάθεση.

Γενικές πληροφορίες για την περιοχή: Η πόλη της Πτολεμαΐδας ανήκει στο Νομό της Κοζάνης (έναν από τους 4 Νομούς της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας) και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Εορδαίας. Αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα της Ευρώπης, λόγω των λιγνιτών που κρύβει η γη της Εορδαίας. Απέχει 150 χιλ. από Θεσ/νικη και 520 χιλ. από Αθήνα, με εύκολη και άνετη πρόσβαση μέσω Εγνατίας οδού.

Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι η περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό καθ’ όλη η διάρκεια του έτους. Διαθέτει πλούσιο υδάτινο στοιχείο με τις οκτώ λίμνες της και τα πολλά ποτάμια της, ενώ το υγρό στοιχείο εναλλάσσεται αρμονικά με βραχώδεις όγκους, φαράγγια, θολωτά γεφύρια, δασωμένους λόφους, καθώς και μοναδικής σπουδαιότητας ιστορικών και εκκλησιαστικών αξιοθέατων. Οι φιλόξενοι άνθρωποι, οι μοναδικοί προορισμοί, τα ποικίλα και μοναδικά παραδοσιακά γαστρονομικά προϊόντα (τα κρασιά, τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά, κ.ο.κ.), αναμφίβολα καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία πρώτη επιλογή προορισμού, ενώ ειδικά η πόλη της Πτολεμαΐδας είναι σε θέση να προσφέρει άριστες συνθήκες διαμονής και φιλοξενίας στον οποιοδήποτε θελήσει να την επισκεφθεί.

Χαρακτηριστικά του αγώνα: Ο αγώνας αποτελείται από δύο σκέλη: το αγωνιστικό Ανδρών – Γυναικών που η απόσταση είναι 10 Km και το Λαϊκό Δρόμο 5Km Ανδρών – Γυναικών.

Λεπτομέρειες για τη διοργάνωση:

• Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 11/9/2022. Τόπος διεξαγωγής : Πτολεμαΐδα Π.Ε. Κοζάνης.

• Απόσταση 10 χιλ. Αγωνιστικός Δρόμος ανδρών-γυναικών

• 5 Km Λαϊκός Δρόμος ανδρών – γυναικών γενική κατάταξη.

• Είδος αγώνα: Άσφαλτος.

• Υψόμετρο: 600μ.

• Ώρα 7:30 π.μ. ταυτοποίηση αθλητών στο σημείο τερματισμού ¨Μνήμες Λιγνίτη¨.

• Ώρα 09:00 π.μ. μεταφορά με λεωφορεία στο σημείο εκκίνησης.

• Ώρα 10:45 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση για τους θανόντες συναδέλφους.

• Ώρα 11:00 π.μ. εκκίνηση Αγώνα Δρόμου.

• Με την πάροδο 2 ωρών από την εκκίνηση, ο αγώνας θεωρείται περατωθής.

Τερματισμός – Βραβεύσεις

Οι απονομές θα γίνουν αμέσως μετά τον τερματισμό των τριών πρώτων κάθε κατηγορίας σε ειδικό χώρο που θα οργανωθεί στο σημείο του πάρκου «Μνήμες Λιγνίτη».

Τόσο στην απόσταση των 10Km όσο και στην απόσταση των 5Km θα βραβευτούν με κύπελλα και μετάλλια οι 3 πρώτοι που θα τερματίσουν ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας.

Γενικές πληροφορίες για τον αγώνα:

  • Η διαδρομή είναι ακριβώς 10Km και αντιστοίχως 5Km μετρημένη με GPS, χωρίς υψομετρικές διαφορές, εύκολη και ευθεία.
  • Ατομική χρονομέτρηση για κάθε αθλητή χωριστά με χρήση ηλεκτρονικών μέσων (CHIP).
  • Η εκκίνηση θα δοθεί από τον χώρο των ορυχείων και θα διέλθει από την εθνική οδό Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, την πόλη της Πτολεμαΐδας, ενώ ο τερματισμός θα γίνει στο μνημείο των λιγνιτωρύχων στην έξοδο της πόλης προς Φλώρινα.
  • Σταθμοί νερού θα υπάρχουν δύο, στα 5 και στα 8 Km. Στον τερματισμό θα υπάρχουν φρούτα, χυμοί.
  • Ασθενοφόρο εξοπλισμένο με απινιδωτή, επανδρωμένο με το απαραίτητο πλήρωμα (γιατρός, νοσηλευτικό προσωπικό) θα ακολουθεί τους δρομείς για περιπτώσεις όπως εγκατάλειψη, μικροπροβλήματα κ.ο.κ.
  • Θα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων με ευθύνη της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Χιλιομετρική σήμανση της διαδρομής ανά 1Km.
  • Οι αθλητές θα πρέπει να είναι στις 7.30 π.μ. στο χώρο του τερματισμού (πλατεία «Μνήμες Λιγνίτη»), για να γίνει ταυτοποίηση των αθλητών κι από κει με λεωφορεία των διοργανωτών θα μεταφερθούν στα σημεία εκκίνησης.
  • Αθλητές κάτω των 15 ετών συμμετέχουν στον εν λόγω αγώνα με ευθύνη των γονέων τους και αφού υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ή επιδείξουν Δελτίο μέλους αθλητικού συλλόγου.
  • Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας συμμετεχόντων αθλητών οι οποίοι θα έρθουν από απόσταση άνω 300km για το βράδυ του Σαββάτου 10.9.2022, κατόπιν συνεννόησης με την οργανωτική επιτροπή.

Δηλώσεις συμμετοχής: Οι δηλώσεις συμμετοχής συμπληρώνονται απευθείας στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα www.spartakos-dei.gr αλλά και στα γραφεία του Σωματείου, Β. Κων/νου 4 (1Ος όροφος), από την Τρίτη 16-8-2022 μέχρι και την Τετάρτη 7-9-2022.