Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Οι πίνακες με τα αποτελέσματα - Ξεκινάει η ανάρτηση

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Οι πίνακες με τα αποτελέσματα - Ξεκινάει η ανάρτηση
Πέμπτη, 21/07/2022 - 12:41

Βγήκαν τα αποτελέσματα για το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή. Πού γίνεται η ανάρτηση. Οι διακιούχοι.

Βγήκαν οι πίνακες με τα αποτελέσματα για το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή. Συγκεκριμένα βγήκε η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα. Η υπουργική απόφαση αφορά: «Την έγκριση των πινάκων προσωρινών αποτελεσμάτων υποβολής αιτήσεων του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020», όπως αυτοί αναρτώνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr.»

Η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων έχει κλείσει από τις από τις 8 Ιουλίου, μετά από μια ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε και μέχρι τις 11 Ιουλίου παρέμενε ανοιχτή μόνο για διορθώσεις.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα του allazosyskevi.gov.gr η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων είναι επτά ημέρες μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Η καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2022 και η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης συσκευής προς ανακύκλωση είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Δείτε εδώ τους πίνακες ανά Περιφέρεια όπως ανακοινώθηκαν σήμερα - Ηδη υπάρχει αλλαγή στη σελίδα με τα αποτελέσματα καθώς προστέθηκαν οι Περιφέρειες και αναμένονται οι πίνακες.

Δείτε εδώ την υπουργική απόφαση

Πώς θα βρείτε την αίτηση και αν είστε δικαιούχος

-Στην 1η στήλη εμφανίζεται ο κωδικός της αίτησης. Σύμφωνα με αυτόν μπορεί να γίνει αναζήτηση του κωδικού (τρόπος αναζήτησης: πλήκτρο ctrl+F και καταχώρηση του κωδικού).

-Στην 2η στήλη εφανίζεται η συνολική βαθμολογία της αίτησης. Οι υποβληθείσες αιτήσεις κατατάσσονται σύμφωνα με την συνολική βαθμολογία που έλαβαν από τις επιμέρους βαθμολογίες των κριτηρίων αξιολόγησης/βαθμολόγησης της παραγράφου Σφάλμα! Το αρχείο προέλευσης της αναφοράς δεν βρέθηκε..

Η συνολική βαθμολογία μίας αίτησης υπολογίζεται σε επίπεδο τρίτου δεκαδικού ψηφίου, σύμφωνα με τον τύπο: Βαθμολογία Αίτησης = (36% x K1) + (20% x K2) + (20% x K3) + (24% x K4)

-Στις στήλες 3-6 εμφανίζονται τα 4 επιμέρους κριτήρια αξιολόγησης/βαθμολόγησης, κατά σειρά προτεραιότητας σε περίπτωση ισοβαθμίας:

o Κ1 (Μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας, όπως προκύπτει για την οικογένεια από τον πίνακα Δ.1 της εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας)

o Κ4 (αριθμός εξαρτώμενων τέκνων)

o Κ2 (ΑΜΕΑ)

o Κ3 (Μονογονεϊκές)

-Στην 7η στήλη εμφανίζεται η σειρά κατάταξης της αίτησης με αύξοντα τρόπο. Σε περίπτωση αιτήσεων που ισοβαθμούν, η κατάταξη γίνεται με βάση την βαθμολογία σε επιμέρους κριτήρια, και σύμφωνα με την
ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: Κ1 / Κ4 / Κ2 / Κ3.

Δηλαδή, αν 2 αιτήσεις ισοβαθμούν στην συνολική βαθμολογία, τότε η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την βαθμολογία του κριτηρίου Κ1.

Αν υπάρχει και εκεί ισοβαθμία, τότε η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την βαθμολογία του κριτηρίου Κ4, κ.ο.κ.

Αν υπάρχει ισοβαθμία τόσο στην συνολική βαθμολογία όσο και στην βαθμολογία όλων των επιμέρους κριτηρίων, τότε οι αιτήσεις αυτές λαμβάνουν την ίδια κατάταξη.

Σημείωση: Οι αιτήσεις που τόσο στην συνολική βαθμολογία όσο και στην βαθμολογία όλων των επιμέρους κριτηρίων έχουν λάβει ΜΗΔΕΝ, δεν μπορούν πρακτικά να καταταχτούν με σχετικό μεταξύ τους τρόπο και για τον λόγο αυτό δεν λαμβάνουν σειρά κατάταξης.

-Στην 8η στήλη εμφανίζεται το μέγιστο ποσό επιδότησης της αίτησης. Διευκρηνίζεται ότι πρόκειται για για το αρχικό ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει ο ωφελούμενος. Το ποσό που πραγματικά θα λάβει, θα πρόκύψει κατά την αγορά της συσκευής.

-Στην 9η στήλη εμφανίζεται η ένδειξη αν είναι επιλέξιμη η αίτηση (ΝΑΙ) ή επιλαχούσα (ΟΧΙ).

Τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή και η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τις συσκευές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις ιδιαίτερα στα κλιματιστικά το υπουργείο Ανάπτυξης έφερε τη ρύθμιση που επιφέρει και μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες. Πάντως στην αγορά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος, καθώς η πρώιμη ανακοίνωσή του από τον περασμένο Ιανουάριο πάγωσε την αγορά ενώ όσο περνάει ο καιρός χάνεται η εποχικότητα κυρίως για τα κλιματιστικά.

Όπως αναφέρουν στο iEnergeia.gr παράγοντες της αγοράς όσο πάμε προς τον Σεπτέμβριο και με δεδομένες τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που υφίστανται οι καταναλωτές είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει απώλεια αγοραστικού ενδιαφέροντος. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «είναι πιο πιθανό να πει κάποιος τώρα έχω μπροστά μου τα έξοδα για τα σχολικά και να αποφασίσει να μην κάνει χρήση του voucher».

Τα αποτελέσματα για το Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν λαμβανοντας μήνυμα και τον κωδικό του voucher με το ποσοστό έκπτωσης και το συνολικό ποσό επιδότησης και ανά συσκευή ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία.

Θα επιλέξουν τη συσκευή που θέλουν να αντικαταστήσουν και θα απευθυνθούν στο κατάστημα που επιθυμούν επιλέγοντας από το μητρώο συσκευών το κατάλληλο μοντέλο.

Ο έμπορος θα δεσμεύσει την αντίστοιχη επιταγή για το προϊόν που θα επιλεγεί και μετά από αυτό μπορεί να γίνει η πώληση ή η παραλαβή προς ανακύκλωση. Δεν είναι απαραίτητο η παραλαβή για την ανακύκλωση να γίνει πριν την παραλαβή της νέας συσκευής. Μπορεί να γίνει και λίγες ημέρες αργότερα αφού όμως υπάρχει η πιστοποίηση στην πλατφόρμα του τεχνικού ότι η συσκευή είναι άρτια και ότι πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για την ανακύκλωση.

Η επιδότηση διαμορφώνεται με βάση τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:

Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα κλιματιστικό ορίζεται μια εσωτερική και μια εξωτερική μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Επιπλέον, ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά «R22», R407C, R410A.

Η απεγκατάσταση θα πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση, στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης δύναται να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

  • έως δύο συσκευές της κατηγορίας 1 «Κλιματιστικά»,
  • έως μία συσκευή της κατηγορίας 2 «Ψυγεία»,
  • έως μία συσκευή της κατηγορίας 3 «Καταψύκτες».

Είναι δυνατό στην αίτηση να περιλαμβάνονται λιγότερες συσκευές από το μέγιστο όριο. Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των δηλωθέντων στην αίτηση συσκευών.

Η επίσημη ανακοίνωση

Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας. Συνολικά σε όλη την επικράτεια υποβλήθηκαν 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες 149.948 κατατάσσονται στις «καταρχήν επιλέξιμες».

Δικαιούχοι ήταν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με το νέο πρόγραμμα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά -έως και 40%- την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η μείωση του λογαριασμού ενός νοικοκυριού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση ανάλογα με την κατηγορία της νέας συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Από σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, οι αρχικοί πίνακες κατάταξης βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/ και στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης.

Οι αιτούντες στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/, μέσα από την ειδική «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται στην ενότητα Επικοινωνία. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Συνεπώς, η «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων» θα είναι ενεργή από τις 22/7/2022 έως και τις 28/7/2022. Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:

- Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης.

- Το ΑΦΜ του αιτούντα.

- Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.

Μετά το πέρας της διαδικασίας των ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Λόγω του ιδιαίτερα έντονου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πολίτες για το πρόγραμμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερευνά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος και να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλιών συσκευών.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/07/2022 - 14:50