Power Pass: Πληρωμή την Παρασκευή και σε δόσεις - Ποιοι απορρίπτονται

Power Pass: Πληρωμή την Παρασκευή και σε δόσεις - Ποιοι απορρίπτονται
Τετάρτη, 13/07/2022 - 07:27

Σε 48 ώρες αναμένεται να γίνει η πρώτη μεγάλη πληρωμή από το Power Pass για ποσά έως 600 ευρώ.

Η πληρωμή του Power Pass αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, εκτός απροόπτου για τους περισσότερους δικαιούχους.

Διαβάστε εδώ: Power Pass: Ώρα πληρωμής σήμερα - Έρχεται και το Power Pass 2

Η επιστροφή των ποσών 18 έως 600€ για την κατανάλωση ρεύματος θα γίνει σε δύο δόσεις καθώς σε πολλές αιτήσεις απαιτείται έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων.

Σε σύνολο περίπου 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών με δηλωθέν καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, οι αιτήσεις προσέγγισαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ κόβονται αιτήσεις από φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα αλλά και αιτήσεις οι οποίες έγιναν χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Η επιβάρυνση (ρήτρα αναπροσαρμογής μείον επιδοτήσεις από το κράτος και παρόχους) ξεπερνά τα 30 ευρώ για τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον περασμένο Μάιο. Αφορά επίσης λογαριασμούς μόνο για την πρώτη κατοικία, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιόκτητη ή νοικιασμένη.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Δηλαδή αν κάποιος λάβει ενίσχυση 600 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ.

Η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους. Αφορά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Διαβάστε εδώ: Power Pass: Ώρα πληρωμής σήμερα - Έρχεται και το Power Pass 2

Τα μηνύματα για πληρωμή του Power Pass

Οι καταναλωτές μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησής τους μέσα από την πλατφόρμα του Power Pass. Με τους κωδικούς του Taxisnet εισέρχονται στην αίτησή τους η οποία έχει σήμανση ανάλογα με την εξέλιξή της. Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησής του είναι οι εξής:

1. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).

2. ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:

– αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.

– αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

3. ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.

4. ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

5. ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

6. ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: Υπάρχει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/07/2022 - 07:11