Εξοικονομώ: Το υψηλό κόστος των υλικών μείωσε τις επιδοτήσεις – αυξήσεις ακόμα και 50%

Εξοικονομώ: Το υψηλό κόστος των υλικών μείωσε τις επιδοτήσεις – αυξήσεις ακόμα και 50%
Τετάρτη, 13/07/2022 - 06:45

Αρκετοί πολίτες αποθαρρύνθηκαν και δεν προχώρησαν στο πρόγραμμα, επειδή το ύψος της επιδότησης δεν επαρκούσε να καλύψει το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων.

Για υπερβολική γραφειοκρατία που μερικές φορές πρέπει να αποδειχθούν τα αυτονόητα και για τεράστια αύξηση του κόστους που μείωσε επι της ουσίας την πραγματική επιδότηση του τελευταίου προγράμματος «Εξοικονομώ» στις κατοικίες κάνουν λόγο μηχανικοί μιλώντας στο iEnergeia.gr.

«Γενικά αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με αυτές όταν προκηρύχθηκε το προηγούμενο πρόγραμμα και έχουμε επι της ουσίας μικρότερη επιδότηση από την αρχική που περίμενε ο πολίτης» αναφέρει μηχανικός στο iEnergeia.gr. Οι αυξήσεις αφορούν όλα τα υλικά στις μονώσεις και στα κουφώματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση την οποία δεν πήρε υπόψη του το υπουργείο Ενέργειας όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. Σύμφωνα με υπολογισμούς μηχανικών οι αυξήσεις στα υλικά αγγίζουν και το 50%.

Σύμφωνα με μηχανικούς «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα καθώς βρισκόμασταν σε σταθερό περιβάλλον και μέχρι πριν ένα χρόνο οι αυξήσεις στις τιμές που βλέπαμε ήταν μικρές. Όμως, με την έναρξη του πολέμου αλλά και την αύξηση της τιμής πετρελαίου λίγο πριν το πόλεμο η κατάσταση έχει αλλάξει».

Άρα αυτό που διαπιστώθηκε τους τελευταίους μήνες είναι πως αρκετοί πολίτες αποθαρρύνθηκαν και δεν προχώρησαν στο πρόγραμμα, επειδή το ύψος της επιδότησης δεν επαρκούσε να καλύψει το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων.

Με δεδομένο ότι στους επόμενους μήνες θα «τρέξει» νέο πρόγραμμα οι μηχανικοί μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους ως προς τα κόστη των υλικών και τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. «Θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει ένα σύστημα αναπροσαρμογής των τιμών των υλικών και κατά τη διάρκεια του προγράμματος», αναφέρουν στο iEnergeia.gr μηχανικοί.