Αντίστροφη μέτρηση για το Fuel Pass 2- Περισσότεροι οι δικαιούχοι

Αντίστροφη μέτρηση για το Fuel Pass 2- Περισσότεροι οι δικαιούχοι
Πέμπτη, 16/06/2022 - 06:52
Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων τον Μάιο ανοίγει και επισήμως τον δρόμο για την επιδότηση καυσίμων και μετά τον Ιούνιο όπου λήγει το fuel pass.

Οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο με την υπέρβαση του 1,16 δισ. ευρώ για τον Μάιο και 2,9 δισ. ευρώ για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου δημιουργεί τα περιθώρια για την επανάληψη του μέτρου της επιδότησης των καυσίμων και της προσαρμογής της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα αφού οριστικοποιηθεί το συνολικό ποσό για την επιδότηση, το οποίο όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που δόθηκε.

Μέχρι τώρα το Fuel pass έχει δοθεί σε 2,3 εκατ. δικαιούχους. Περίπου το 80% των δικαιούχων επέλεξε να μεταφέρει την επιδότηση που κυμαίνεται από τα 30 έως και τα 55 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό και όχι σε ηλεκτρονική κάρτα. Από τα συνολικά 110 εκατ. ευρώ αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα υπόλοιπο περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά εξετάζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτήριων ώστε να δοθεί σε περισσότερους καταναλωτές. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι θα εξεταστεί τόσο η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου από τα 30.000 που είναι τώρα, αλλά και θα αυξηθεί και η επιδότηση ανάλογα με το είδος του τροχοφόρου και τις περιοχές στις οποίες κινείται.

Όπως είπε χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης «μέχρ τώρα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν αξιοποιήσει το προηγούμενο fuel pass. Τα 2,3 εκατομμύρια είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών. Είναι πιστεύουμε ένα πετυχημένο εργαλείο και την επόμενη εβδομάδα θα δούμε το … sequel αυτού του εργαλείου, το fuel pass 2».

H διαδικασία

Υπενθυμίζεται η διαδικασία για την χορήγηση τους επιδόματος μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μια διαδικασία που θα εξειδικευτεί με την ανακοίνωση του νέου πακέτου στήριξης, πώς ακριβώς θα γίνει για όλους όσοι έχουν εκδώσει ψηφιακή κάρτα.

• Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

• Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet

• Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

• Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

• Στη συνέχεια, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ ωστόσο οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν επέλεξαν αυτόν τον τρόπο χρέωσης.