Power Pass: Πότε η αίτηση στο gov.gr και η πληρωμή

Power Pass: Πότε η αίτηση στο gov.gr και η πληρωμή
Παρασκευή, 27/05/2022 - 07:28

Η πλατφόρμα Power Pass για την αναδρομική επιδότηση έως 600 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου για αίτηση και ακολουθεί η πληρωμή.

Το Power Pass θα επιτρέψει στους φορολογούμενους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να αποζημιωθούν για τις υπέρμετρες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τα τέλη Μαΐου.

Η ενίσχυση θα παρασχεθεί σε φορολογούμενους με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα το 2020 - μετά την αφαίρεση φόρων - έως 45.000 ευρώ. Αυτό αυξάνει σημαντικά τους δικαιούχους που μπορεί να αποζημιωθούν από το κράτος με ποσά από 18 έως 600 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 14 με 15 Ιουνίου και η επιστροφή χρημάτων του 60% των φουσκωμένων λογαριασμών θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου και τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα, και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού-προνοιακού χαρακτήρα.

Η διαδικασία

Ο δικαιούχος, αφού αυθεντικοποιηθεί, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται πίστωση του ποσού στον λογαριασμό.

Στην ίδια πλατφόρμα θα διαβιβάσουν τα στοιχεία των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.

Η πίστωση της επιδότησης θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο τραπεζικό IBAN που θα δηλωθεί στη σχετική φόρμα.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας επιδότησης, όπως ο χρόνος έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της πλατφόρμας, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για λειτουργία αυτής, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής της αίτησης, το περιεχόμενο αυτής, η διαδικασία, ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί την προσεχή εβδομάδα.